Nu e vreun secret că statul în casă nu ajută la îmbunătățirea condiției fizice și, în general, a sănătății. Un prim pas pentru a evita kilogramele în plus și degradarea sănătății este o alimentație cât mai bună. Legume, fructe, salate cu alimente cât mai diverse și cât mai naturale, toate acestea ne ajută nu doar să arătăm mai bine, ci să ne și simțim mai bine.
Însă, deși ajută, mâncatul sănătos nu ne rezolvă toate problemele. Pe lângă asta, să fim sinceri, nu toți aveam neapărat o viață incredibil de sănătoasă nici înainte. Nu-i nimic, putem folosi perioada aceasta pentru a adopta câteva obiceiuri mici dar importante pentru rezolvarea unor probleme mai mari decât credem.
Pericolele statului pe scaun
Știm, sună puțin pompos să denumești drept "pericole" consecințele statului pe loc pe un scaun. Dar tocmai banalitatea unor lucruri ne face să nu băgăm de seamă și să ne lăsăm prinși în obiceiurile dăunătoare pe termen lung.
Majoritatea slujbelor de birou necesită zilnic 8 ore de stat jos pe scaun. Adaugă pauza de masă și contextul actual în care probabil stai acasă și fă calculul: mai bine de 10 ore din zi stai în aceeași poziție. Efectele pe termen lung sunt mai mult decât un simplu disconfort din când în când.
Diferite studii leagă statul pe scaun prea mult cu diferite afecțiuni la inimă, diabet și probleme cu metabolismul. Mai exact, stând câteva ore bune pe scaun, mușchii tăi nu se contractă, nu fac efort și deci nu mai produc substanțele care să reducă nivelul trigliceridelor din corp. Iar prea multe trigliceride duc la afecțiuni cardio-vasculare și metabolice. Ce este de făcut?
Sport!
De principiu, activitatea fizică ar trebui să rezolve această problemă. Și așa s-a și crezut multă vreme. Câteva studii din ultima vreme însă au arătat că până și o sesiune de exerciții fizice nu este destul pentru a preveni efectele unei zile întregi de stat pe scaun.
Presa a scris recent despre un studiu menit să observe efectele atunci când ora de exerciții fizice este introdusă la mijlocul zilei, tăind în două practic ziua întreagă de stat la birou. Chiar și aici, efectele nocive ale trigliceridelor nu au fost eliminate. În acest punct, cercetătorii speculau deja că metabolismul voluntarilor nu mai putea fi modificat prea ușor.
Cele 4 secunde de exercițiu fizic
Cu toate astea, problema era de fapt că întreaga activitate fizică era concentrată într-o singură oră. Într-un nou studiu, voluntarii au fost puși să facă un execițiu de 4 secunde pe o bicicletă fitness specială, folosită în mod obișnuit penru testarea capacității pulmonare și a mușchilor atleților de performanță. Dacă lor le lua în mod normal 2 secunde pentru a ajunge la viteza maximă, unei persoane normale ar trebui să îi ia dublu, au gândit cercetătorii.
Astfel, au fost puși să facă acest exercițiu timp de 4 secunde. După care urma o pauză de 45 secunde, după care alte 4 secunde, repetând secvența de 5 ori în total. Peste o oră, întreg procesul era reluat din nou și din nou până când se ajungea la 8 serii de secvențe de exercițiu. În total, voluntarii făcuseră 160 de secunde de sport, spre deosebire de cele 3600 ale unei ore din studiul dinainte.
Chiar și așa, a doua zi rezultatele au fost evidente. După micul-dejun, voluntarii au avut un nivel al trigliceridelor cu 30% mai redus în sânge decât în ziua precedentă.
Ce poți face tu?
Șansele sunt să nu ai acasă acel tip de bicicletă fitness specială folosită pentru atleți. De asemenea, studiul a fost unul destul de scurt și nu demonstrează clar că 4 secunde de câte 5 ori pe oră este varianta optimă. Nici că acest tip de exercițiu este cel mai eficient. Sperăm ca alte cercetări să releve aceste lucruri în viitorul cât mai apropiat.
Ce ne arată însă acest experiment este că exercițiile scurte și cât mai dese sunt mai eficiente decât o oră de exercițiu fizic la câteva zile. Așadar, în timpul unei zile de stat la birou în același scaun, încearcă cel puțin odată pe oră, dacă nu chiar mai des, să te ridici și să faci mișcare. Nu e neapărat nevoie să îți pui pantofii de jogging și să alergi în jurul blocului (deși nici rău nu ar fi, ci dimpotrivă!), ci poți face exerciții în propria sufragerie. 4-5 secunde înseamnă trei flotări rapide. Sau tot atâtea genuflexiuni - în orice caz, obișnuiește-te să te ridici de la birou și să te supui unui efort fizic scurt, dar intens, de câteva ori pe zi. Cu plăcere!
Și, nu uita, încearcă mereu să combini exercițiile și cu un regim alimentar sănătos - care să includă legume, fructe, salate, verdețuri - pentru a face ca unul să se completeze pe celălalt.
Foto: Shutterstock