Cinci beneficii de nerefuzat ale salatelor

Nu credem că mai încape vreo îndoială - salatele sunt printre cele mai sănătoase și versatile preparate pe care te poți baza la nevoie! Consumul unei cantități cât mai generoase de fructe și legume proaspete este deseori asociat cu o stare generală de bine sau chiar o viață mai lungă. Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt. 

Salatele nu trebuie să fie plictisitoare!

După ce vei realiza cât de diversificate sunt frunzele, fructele, legumele lactatele sau cărnurile ce pot lua forma unei salate, te vei convinge cât de greu este să transformi una într-un preparat repetitiv. Combinațiile de salate și sortimentele de dressing-uri sunt nenumărate, iar creativitatea ar trebui să fie ultima ta grijă. Chiar dacă nu știi de unde să începi, combină niște frunze proaspete de rucola, spanac sau un mix de salate oarecare cu legumele tale preferate (asezonate cu nelipsitul ulei de măsline, desigur) și te-ai ales cu o nouă salată. Poți strecura chiar și legume pe care le ai din întâmplare prin frigider. Nu doar că valorifici niște ingrediente pe care altfel le-ai fi irosit, dar poate descoperi și o combinație inedită de salată.

Salatele sunt atât de versatile, încât poți mânca una diferită în fiecare zi. Poate că îți va lua luni, ani, zeci de ani până epuizezi toate variantele posibile. Dar cel mai important este că te vei bucura mai mult ca sigur de o viață sănătoasă, fără să te plictisești de aceeași salată!

Găsește-ți perechea!

Tocmai pentru că salatele sunt atât de diversificate, credem că există o salată pentru fiecare. Dacă nu ai descoperit încă acea salată de care nu te mai saturi, trebuie doar să experimentezi și să ajustezi mereu ingredientele în funcție de ce-ți face cu ochiul - sau cu papilele gustative, mai precis.

O altă soluție poate fi să te joci în permanență cu texturile. Poți transforma destul de ușor o salată într-un preparat interesant prin care să-ți surprinzi gusturile. Trebuie doar să arunci în salata ta niște ingrediente mai crocante, precum crutoanele, nucile sau semințele, sau unele mai moi, cum ar fi avocado. Nu vei știi niciodată ce se ascunde sub următoarea frunză de rucola!

Dacă ai o slăbiciune pentru dulciuri și știi că ar trebui să limitezi consumul lor, adaugă fructe proaspete sau chiar un dressing răcoros și dulce în salată. Așa îți satisfaci nevoie de ceva dulce și îți iei energie pentru restul zilei din ceva mai hrănitor decât zahărul.

Tu mănânci destule vegetale?

Organismul cere (dar rareori primește) aproximativ 400 de grame de vegetale în fiecare zi. Și, probabil că deja ai ghicit, salatele sunt perfecte pentru a satisface această nevoie într-un mod gustos. Alimentele de origine vegetală sunt esențiale, dat fiind că ele asigură enzimele de care corpul are nevoie pentru a-și lua nutrienții din mâncarea pe care o consumi.

Printre cei mai întâlniți nutrienți din salate se numără vitaminele A, C sau K și mineralele precum calciul, fierul, alfa-carotenul sau beta-carotenul. Toate ajută la funcții de bază ale organismului, de la întărirea imunității și a oaselor, până la prevenirea unor boli cronice.

Poți să adaugi puțină verdeață în dieta ta și prin servirea salatelor drept garnituri. Atât timp cât nu abuzezi de alte mâncăruri prăjite în exces, salatele pot adăuga foarte ușor un plusvaloare alimentației tale.

Nu este de neglijat nici cantitatea de fibre pe care salatele o oferă. Fibrele te ajută să îți recapeți energia, să reduci colesterolul dăunător și să te bucuri de un sistem digestiv sănătos. Mai mult, atunci când vrei să eviți acea senzație de balonare după masă, rezumă-te la un prânz sau o cină compusă doar din salată. Partea cea mai bună? Chiar dacă treci la a doua sau a treia porție, n-ajungi să te simți vinovat, iar stomacul tău îți va mulțumi!

E ceva mai ușor de pregătit decât o salată?

Oricine poate face o salată. Nu trebuie să deții îndemânarea unui chef pentru a pregăti una de-a dreptul spectaculoase - bine, poate nu mereu la aspect, dar la restul... Iar dacă ești părinte, pregătește salata și în preajma copiilor, fiindcă niciodată nu e prea devreme să le insuflăm obiceiuri sănătoase și să le asigurăm un viitor mai sănătos.

Totodată, salatele necesită probabil cel mai scurt timp pentru a le pregăti. La vremea cinei, poți termina o salată înainte să-ți bată la ușă curierul cu mâncarea. Trebuie doar să să desfaci o pungă cu frunze de salată gata porționată și să adaugi ce, cum și cât vrei și-ți place ție. Apoi, în diminețile aglomerate, nu este nimic mai ușor decât să pui legumele și dressing-ul tău preferat într-o cutie. În cel mai bun caz, vei ajunge la serviciu cu o salată gata amestecată și numai bună de păpat între două telefoane.

Vine căldura, vine momentul perfect pentru o salată!

Odată cu venirea primăverii și încălzirea vremii, salatele devin cea mai bună și mai răcoroasă alternativă pentru a te menține în formă. Pe lângă faptul că te ajută să rămâi hidratat, o salată nu te obligă să suporți cu orele căldura aragazului sau a cuptorului pentru a mânca ceva hrănitor și gustos. Bucură-te de legumele în sezon și nu vei duce lipsă de diversitate!

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin