Madame de Frisée prezintă: cinci reguli simple pentru o salată mai sănătoasă

Dragi salatiști,

E deja lucru știut de toată lumea – salatele simple înseamnă sănătate și nutriție, pentru că ai mulți nutrienți și mai puține calorii. Cu toate astea, la fel de bine știm cu toții că o salată se poate transforma destul de ușor, de dragul gustului sau al poftelor, într-o adevărată bombă calorică de proporțiile unui hamburger sau a unei shaorma.
Dacă vă pasă – și ar trebui să vă pese – de câte calorii băgați în voi zilnic și cum să vă țineți sănătatea și forma sub control, iată câteva recomandări, pe cât de simple, pe atât de sănătoase de care ar trebui să țineți cont atunci când vă preparați – sau comandați la restaurant – o salată.

1.Folosiți mai mult de un sortiment de salate verzi
Prietena mea bună și vedeta vedetelor, contesa Von Eisberg, e gustoasă și crocantă, dar nu dă pe-afară de vitamine și nutrienți. Cel mai bine e să o combinați, ca bază verde pentru o salată consistentă, cu Baby Spanac, ori cu nebuna de Romaine, Dona Valeriana, Rucoletta ori – o spun cu toată modestia! – cu mine...
Pe scurt, găștii mele îi stă cel mai bine în combinații – de-aia și facem mixuri!

2. Jucați-vă cu legume colorate și fără amidon!
Să puneți peste frunzele verzi cât mai multe legume colorate e soluția optimă pentru o salată bogată în nutrienți, pentru că, practic, fiecare culoare vine la pachet cu substanțele sale nutritive. Ardeii de diverse feluri, morcovii, roșiile, castraveții, ciupercile, broccoli sau conopida – fiecare are aportul său de vitamine, licopen, betacaroten și așa mai departe. Toate sunt gustoase, toate sunt sănătoase!

cutting-vegetables-1

3.Proteina sănătoasă dă salata sățioasă!
Aici mă gândesc la somon la grătar, piept de pui, ton (conservat sau nu), ori carne de curcan. În general, o porție sățioasă și sănătoasă de salată nu ar trebui să conțină mai mult de 80 de grame (cam o mână) de carne ușoară. Proteina de carne dă senzația de sațietate și ajută, de asemenea, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Dacă vă pasă de calorii, mai ușor cu carnea prăjită, fie de ea de pui sau pește, ori cu carnea roșie, porc sau vită. Nici cu brânza, de altfel, nu e bine să exagerați pentru o porție.

foodiesfeed.com_salmon-fillets

4.O mână de fibroase, că-s tot sănătoase!
Pentru aromă sau pentru conținutul de fibre, dacă aveți la îndemână puneți și legume bogate în fibre și proteine vegetale – dar, ca peste tot în viață, cu moderație. Năut, mazăre, fasole boabe, linte – oricare va contribui din plin și la sațietate, și cu fibre, și cu substanțe nutritive. Atâta doar, să nu fie prăjite în ulei și să nu puneți prea mult.

5.Nu îneca salata în dressing!
Dressingurile, sarea și piperul dau gustul final al oricărei salate. Ține cont însă că un dressing este plin de grăsimi și calorii și că e bine să stai cu ochii pe cantitatea de dressing folosită. Pentru o porție de salată, o jumătate de plic de dressing de Tokaj, o lingură de ulei de măsline și zeamă de lămâie, ori un amestec ușor de ulei, oțet și muștar sub 50 ml ar trebui să fie de ajuns pentru gust și fluiditatea salatei. Adică, pe șleau, să alunece pe gât cum trebuie
Dacă aveți și voi, dragi salatiști, sfaturi despre cum să ne fie mai bine – nouă în bol și vouă la sănătate – vă aștept cu păreri pe Facebook și Instagram!

Vă iubește Madame <3 v-04

(sursa de inspirație e aici)

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin