Citricele - dulce, acrișor și ceva fermecător în salate!

Roșii, galbene, portocalii sau verzi, dulci, acre sau amărui, zemoase sau mai cărnoase, citricele sunt fructele perfecte, pe care iubim să le iubim. Și care își au locul oricând și oriunde în viața noastră. Civilizația modernă încă nu se poate hotărî care e aroma preferată - cafeaua proaspăt prăjită și măcinată sau portocala proaspăt decojită...

Inutil să mai menționăm că citricelor le stă minunat - unde au un loc foarte important - în salate. 

O scurtă trecere în revistă a celor mai cunoscute soiuri de citrice:

Portocalele

Cele mai cunoscute și cumpărate citrice de la noi și nu numai, portocalele, originare din China, au apărut în urma încrucișării făcute dintre pomelo și mandarine. Cu peste 600 de soiuri, portocalele se împart în două mari  familii: portocalele dulci, ce includ soiurile Navel, Valencia și Hamlin, și cele amărui, în care se regăsesc soiurile Sevilia, Naruto, Sanbo, Kitchli și Bergamote. Această specie de citrice este bogată în vitaminele A, B, C, ce susțin sistemul imunitar, iar conținutul de 88% apă la 100 g de fruct face ca portocalele să acționeze ca asemenea unui aliment diuretic, de care beneficiază sănătatea rinichilor și funcționarea normală a sistemului digestiv. Mai mult de atât, portocalele sunt niște fructe versatile - pot fi folosite în deserturi, sucuri, dar și în preparate de prânz sau cină, și nu ca desert, ci parte din felul principal.  Acestea se potrivesc de minune într-o salată cu brânza albastră și spănăcel, cu fenicul și faimosul nostru Chef Mix sau o salată remojón, însă dacă aceste idei nu vă surâd, avem o soluție și pentru asta- folosiți portocală în dressing.

Lămâile

Recunoscute în principal pentru gustul lor foarte acru, lămâile provin din India, iar calitățile acestora sunt  cunoscute și apreciate în toată lumea - de la proprietățile lor antiseptice, antivirale, antibacteriene și tonifiante, la tratarea naturală a tusei seci, printr-o mixtură de zeamă de lămâie și miere. Asemenea portocalelor, soiurile de lămâie sunt numeroase, însă printre cele mai populare se numără soiurile Eureka, Lisabona, Meyer și Primofiori. Pentru a alege cele mai bune și zemoase lămâi din magazin, căutați-le pe cele cu coajă fermă, lucioasă și fină, de culoarea unui galben strălucitor.

Pomelo

Supranumit și fratele mai mare al grepfrutului, pomelo se deosebește de celelalte citrice prin mărimea sa, dar și prin coaja mult mai groasă pe care o are. Acesta contribuie major la vitaminizarea corpului, prin conținuturile sale ridicate de vitaminele A, B, C, D, E și K, dar și prin nivelurile ridicate de minerale de care dispune- calciu, sodiu, potasiu, litiu și acid folic. Mai mult de atât, pomelo, prin numeroasele fibre din componența acestuia, ajută la buna funcționare a sistemului digestiv.

Grepfrut

Provenit din Jamaica, grepfrutul este rezultatul încrucișării portocalelor dulci cu pomelo. Soiurile de grepfrut nu se disting numai prin culorile diverse, ci și prin gustul lor- în general, soiurile de grepfrut roșu au o aromă dulce, pe când cele galbene au un gust acru, amar. Acesta este cunoscut pentru proprietățile lor benefice curelor de slăbire, prin concentrația ridicată de fibre insolubile, enzime și apă, dar și pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, prin prezența vitaminei A și a flavonoidelor. Cele două criterii după care se alege cel mai bun grepfrut sunt coaja netedă și fără pete.

Clementine

Bogate în vitaminele A, C, E, fibre și potasiu, clementinele au fost obținute în urma încrucișării portocalelor cu mandarinele. Din cauza aspectului aproape identic cu cel al mandarinelor, acestea sunt des confundate, diferența constând în coaja lor: clementinele au coaja mai tare, mai lucioasă și de o nuanță mai intensă de portocaliu decât mandarinele. Aceste fructe, de proveniență algeriană, sunt des folosite în industria cosmetică, iar studiile au arătat că un consum regulat, de lungă durată, poate reduce efectele negative ale stresului.

Mandarine

Alături de pomelo și lămâi, mandarinele se numără printre puținele soiuri naturale de citrice. Acestea se remarcă prin forma lor- sunt mult mai mici decât alte citrice, rotunde și ușor turtite, iar gustul acestora este mai dulce. Pe lângă proprietățile detoxifiante și antioxidante, oferite de vitamina B și C, folați, calciu, potasiu și betacaroten din componența lor, mandarinele reduc riscul obezității. În plus, datorită aromei aparte a cojii de mandarină, aceasta este des folosită și drept condiment în bucătărie.

foto: shutterstock


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin