Cum să-ți condimentezi carnea la grătar - și de ce

Cum vremea permite deschiderea oficială a sezonului de grătare, e bine să știți și aspectul aceasta: la temperaturi mari, carnea la grătar formează adesea compuși carcinogeni – adică ăia care pot cauza diverse tipuri de cancer. Vestea bună: cercetările recente arată că există o modalitate foarte ușoară de a prepara carne la grătar, inclusiv carnea de vită, porc și pui reducând acest risc: pur și simplu adăugați piper negru măcinat în condimentele folosite.

Niște cercetători deștepți au descoperit că piperul negru măcinat ar putea reduce formarea de amine heterociclice (HCA), un compus carcinogen, pe carnea la grătar, în timpul preparării. Ei, cercetătorii, au amestecat un gram de piper negru fin măcinat cu 100 de grame de carne de vită și apoi au pus-o pe grătar o perioadă scurtă de timp. Raportul a fost eficient pentru inhibarea HCA-urilor, dar, din păcate, carnea de vită era necomestibilă.

Cercetătorii nu s-au lăsat descurajați și au continuat grătarul – de data aceasta au adăugat peste carne oregano, usturoi și evident, piper, și au preparat-o termic mai mult. Carcinogenii s-au redus, iar carnea a fost mai mult decât gustoasă.

Așadar, amestecul dintre piper cu mirodenii bogate în antioxidanți dă rezultate considerabile în carnea tocată de vită și în fleicile pentru friptură, iar formula aceasta funcționează atât de bine încât elimină aproape 100% HCA-urile. În plus, carnea este și foarte gustoasă, nu numai sănătoasă.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin