Rucola este o plantă aparte: piperată, crocantă, distinctă față de alte frunze pe care le mâncăm zi de zi și care ne poate aduce nenumărate beneficii. Soră atât cu varza de Bruxelles, dar și cu varza kale, aceasta este o plantă pe care o poți arunca în orice salată sau, de ce nu, o poți folosi ca garnitură lângă orice fel de mâncare (cât timp iși fac apariția pe-acolo și uleiul de măsline și sarea). Ești în căutarea unei mese sănătoase? Sau, poate, vrei să încerci ceva aparte? La ambele întrebări răspunsul e același: rucola!
Multe studii demonstrează beneficiile consumului regulat de rucola, aceasta ajutând în prevenirea multor boli sau afecțiuni.
Știm cu toții că mâncatul de verdețuri e ceva sănătos, care ne crește calitatea vieții și ne face să fim mai plini de viață. Totuși, rucola, sau Eruca Sativa după numele științific, se diferențiază de toate celelalte legume din familia ei.
Astfel, astăzi vă prezentăm 10 motive pentru care rucola merită mai multă atenție din partea noastra!
- Vai, ce bună e!
Cam asta este reacția pe care o are toată lumea când incearcă pentru prima oară rucola. Un aliment ceva mai gourmet pe piața românească, dar des întâlnită în bucătăria mediteraneană, aceasta are un gust asemănator cu orice alta frunză, totuși piperat si chiar greu de ratat dacă se află in salata pe care ai comandat-o la restaurant. Aceasta este foarte versatilă intrucat poate fi folosită în numeroase rețete. O poti pune pe pizza, în salată, în paste, langă o friptură ca garnitură si poți face chiar și pesto din ea.
- Reduce riscul de cancer
Deși orice dietă sănătoasă care conține legume din abundență reduce riscul de cancer, un studiu din 2017 arată că dacă mâncăm mai multe legume crucifere (familia din care face parte rucola) acest risc scade chiar și mai mult. Această proprietate minunată a rucolei se datorează glucozinolaților ce se găsesc in ea. Corpul nostru proceseaza acești glucozinolați și îi desparte in mulți compuși benefici, printre care si sulforaphane.
- Este plină de vitamine
Rucola este delicioasă și vine, în plus, și cu un conținut redus de zaharuri, calorii, colesterol si grăsime. Are o concentrație mare de vitamine printre care:
- Calciu: ajută la menținerea oaselor, mușchilor și a nervilor
- Potasiu: vital pentru inimă și nervi, dar care ajută și mușchii să funcționeze normal
- Folat: o vitamină B, ajută în producția de ADN și a materialului genetic, foarte important în rândul femeilor însărcinate
- Vitamina C: antioxidant puternic ce susține sistemul imunitar
- Vitamina K: ajută la coagularea corectă a sângelui
- Vitamina A: antioxidant puternic ce facilitează creșterea de celule noi și ține vederea sănătoasă
- Previne diabetul
Rucola reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 prin conținutul mare de fibre ce ajută la reglarea glucozei din sange. În plus, dacă mănânci alimente cu un conținut crescut de fibre, te vei simți plin pentru mai mult timp dupa masă, astfel mâncând mai puțin la următoarele mese.
- O să ai o inimă mai sănătoasă!
O dietă bogată în legumele din familia de crucifere poate ajuta la combaterea arterosclerozei la femeile vârstnice. Arteroscleroza este o problemă des întâlnită in care apar depuneri pe artere, iar acestea pot duce mai târziu la probleme cardiovasculare.
- Ajută la reducerea inflamațiilor cronice
Rucola conține indole-3-carbinol și izotiocianați despre care s-a demonstrat că reduc producerea de inflamații în organism.
- Curață și detoxifiază corpul
Conținutul ridicat de fibre ajută la curățarea colonului, ajutând la punerea în mișcare a tractului digestiv. Fitochimicalele, antioxidanții si mineralele esențiale din rucola promovează eliminarea toxinelor.
- Te ajută să slăbești
Rucola vine cu multe beneficii în viața ta și trebuie să profiți de ele! Un alt beneficiu este acela că are un număr redus de calorii per porție și este perfect pentru cei care țin dietă (250gr de frunze conțin doar 80 de calorii).
- Protejează creierul
Aceasta conține un nivel ridicat de vitamina B, dar în special de folați. În rândul adulților mai în vârstă care sunt foarte activi, un nivel scăzut de folat s-a demonstrat că poate fi un factor de risc pentru regresul cognitiv.
- Se crede că ar avea un efect afrodiziac
Rucola a fost folosită ca un afrodiziac incă de pe vremea romanilor, iar din aceasta se încerca creerea unor „poțiuni de dragoste”. Studiile recente arată că totuși nu erau așa departe de adevăr. Deși nu are nicio proprietate magică, aceasta ar putea crește nivelul de testosteron din corp și, implicit, a apetitului sexual.
Rucola este, așadar, o plantă delicioasă, crocantă si piperată care face parte din familia cruciferelor si împarte aproape aceleași proprietăți cu ele (conopida, brocolli, varza etc.). Are un aport ridicat de nutrienți și se potrivește cu orice dietă. O alimentație bogată în această vedetă a salatelor poate preveni anumite probleme de sănătate printre care și bolile cardiovasculare, obezitatea, cancerul, dar de ce nu, poate avea și efecte afrodiziace și îți poate și răsfăța papilele gustative, prin multitudinea de rețete delicioase ce se bazează pe - sau includ - rucola.