Un campion și dieta lui: Benny Adegbuyi

Benny (Benjamin Adekunle Miron Adegbuyi) este unul dintre cei mai cunoscuți sportivi români la nivel internațional; în acest moment este numărul unu mondial la categoria grea în sistemul Glory KickBoxing.

Născut la Cluj din mamă româncă și tată nigerian, Benny are un stil de viață sănătos pe toată durata anului, mai ales că îi place să și gătească. La aproape doi metri înălțime și 121kg, Benny este o adevărată forță a naturii. Concurează la categoria grea, unde nu există limită superioară) este interesant să aflăm ce înseamnă pentru el nutriția.

Benny, cât de importantă este alimentația în programul tău?

Alimentația este la fel de importantă ca antrenamentul și odihna, mai ales în programul unui sportiv de performanță. În urmă cu câțiva ani am făcut o schimbare, când am început să colaborez cu Cristian Mărgărit, lucru care a facut o mare diferență atât în performanța mea. Scopul inițial a fost să mai ard câteva kilograme de grăsime, ulterior am început și “reglajul fin”, foarte important în cazul unui sportiv.

Îți este ușor să te menții la kilogramele optime pentru meci?

Având o predispoziție la îngrășare (am avut maximum 135kg, acum am 121), trebuie să am grijă permanent la alimentație. Pentru că am o dietă optimizată pentru mine și folosesc o gamă largă de suplimente nutritive acum pot spune că îmi este ușor să rămân la greutatea ideală, dacă respect regulile care știu că funcționează la mine.

Îți place să gătești?

Da, am stat în Italia o perioadă, am învățat de acolo multe lucruri despre alimentația sănătoasă, cu multe salate, fructe de mare, pește. De cele mai multe ori prefer să îmi pregătesc singur mesele, având astfel un control foarte bun asupra calității și cantității alimentelor. Atunci când mănânc în oraș aleg cu grijă restaurantele și felurile de mâncare, astfel încât să fie cât mai apropiate de ce știu că am nevoie pentru refacere și performanță.

Cum iți găsesti timp și pentru gătit, cu antrenamentele, familia, timpul necesar pentru recuperare?

Cu două antrenamente pe zi timpul este limitat și trebuie să fiu foarte atent, să-mi programez activitățile, dar stilul meu de gătit este unul simplu, în general o sursă de proteine și o garnitură sănătoasă, cu mai mulți carbohidrati după antrenament și mai multe grăsimi la celelalte mese. Sigur că dacă vreau o salată îmi este cel mai simplu să cumpăr una “la pungă”, deja spălată, curățată și gata de a fi inclusă într-o rețetă simplă și rapidă. De aceea și sunt prieten cu salatele Eisberg - economisesc mult timp cu ele, am mereu încredere și le am la îndemână. Colaborez cu Eisberg de mai mult timp, iar din 2018 este unul dintre sponsorii mei. 

Cum se încadrează salatele în programul tău de alimentație?

Salatele sunt pentru mine o parte foarte importantă a nutriției, atât pentru aportul de fibre și fitonutrienti, cât și pentru că mă ajută să mănânc mai puțin. Le prefer în general seara, când am ceva mai mult timp, adăugând peste o pungă de salată ingrediente care îmi oferă tot ce am nevoie la masa respectivă: sursa de proteine (pește, carne, ouă), o sursă de grăsimi sănătoase (semințe, nuci, ulei de măsline). Dacă sunt foarte grăbit, pot merge direct pe o salată tready to eat - Caesar, Picnic sau Greek.

Ai o rețetă preferată?

Pentru mine sunt importante și efectele funcționale - de aceea rucola este pe primul loc, dar și salata iceberg simplă poate fi o bază pentru compozițiile mele de salate. Recunosc însă că mixul Pikans se numară printre favoritele mele. Am apoi foarte des în meniu macroul (peste oceanic bogat în omega 3), semințele de cânepă (magneziul mă ajută cu relaxarea musculară), avocado, pentru grăsimile sănătoase. Pot adăuga o linguriță de oțet balsamic sau de suc de lămâie. Vara, când avem mai multe ingrediente la dispoziție, pot adăuga legumele de sezon - în general folosesc roșii cherry, ardei sau alte legume.

Mult succes, Benny!

a consemnat, desigur, Madame de Frisée

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin