Despre calităţile ghimbirului

Nu cred că e cineva care citește acest articol și care să nu fi consumat ghimbir în vreo formă sau alta. Ca parte din vreun sos, ca ceai, suc, condiment pentru mâncăruri asiatice… considerat inițial o ciudățenie cu gust prea astringent pentru români, ghimbirul s-a insinuat în viața și în dieta noastră în ultimele decenii. Și nu prea am vrea să ne despărțim de el – ghimbirul are atâtea beneficii încât îl trecem ușor pe lista scurtă a superalimentelor.
Mai mult, e prieten și cu salate celebre în bucătăria internațională – de pildă, salata Waldorf cu somon sau salata cu piept de pui și sos de arahide.
Beneficiile ghimbirului sunt legate mai ales de proprietățile sale anti-inflamatorii și anti-oxidante. 100 de grame de ghimbir conțin:
80 calorii
17.8 grame de carbohidrați
1.8 grame proteine
0.7 grame grăsime
2 grame fibre dietetice
415 miligrame potasiu
0.2 miligrame cupru
0.2 miligrame mangan
43 miligrame magneziu
5 miligrame vitamina C
0.2 miligrame vitamina B6
0.7 miligrame niacină
34 miligrame fosfor
0.6 miligrame fier


E important de menționat că, în general, nu consumăm atâta ghimbir zilnic – vestea bună e că îl putem combina în nenumărate feluri în mâncare și băuturi!


Dar iată câteva dintre calitățile ghimbirului cu aplicare în viața noastră obișnuită:
1. Ajută la tratarea grețurilor – ghimbirul are o istorie de uz în tratarea răului de mare sau a grețurilor matinale. Studii mai recente au demonstrat că ghimbirul are un rol pozitiv în combaterea stărilor de greață și vomă la femeile însărcinate și la pacienții aflați în chimioterapie.
2. E eficient împotriva infecțiilor fungice – mai muilte studii au demonstrat că ghimbirul este printre cele mai eficiente împotriva micozelor și a infecțiilor fungice bucale.
3. Protejează și ajută la prevenirea ulcerelor stomacale – ghimbirul scade nivelul impactului proteinelor inflamatorii și blochează activitatea enzimelor care dezvoltă ulcerele provocate de aspirine.
4. Poate calma durerile menstruale – Potrivit unui studiu, ghimbirul poate ajuta la reducerea intensității și duratei durerilor menstruale, cu care foarte multe femei se confruntă în prima perioadă a ovulației.
5. Reglează nivelul de zahăr din sânge – în sensul în care poate scădea nivelul de glucoză și îmbunătățește pe termen lung controlul nivelului de zahăr din sânge.
6. Luptă cu durerile musculare – s-a constatat că, pe termen mediu și lung, consumul regulat de ghimbir diminuează durerile musculare provocate de efort susținut.
7. Ajută la controlul nivelului de colesterol – în comparație cu un placebo, ghimbirul ajută la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și îl sprijină pe cel „bun” (HDL).
8. Ajută funcțiile creierului – s-a demonstrat că ghimbirul are efecte în îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a atenției la femeile de vârstă medie
9. Are efect antiinflamator
10. Poate ajuta la blocarea unor infecții bacteriene
11. Ajută digestia

Să mai amintim că îl găsiți în toate formele și că – esențial – merge bine în salatele cu carne albă…?;)

(sursa)

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin