De ce și cum putem confia fructele. Le putem pune și în salate!

Un desert mai sănătos decât o prăjitură propriu-zisă, fructele confiate pot fi o opțiune la îndemână pentru iubitorii de dulce. Practic, a confia fructele presupune fierberea lor într-un sirop de zahăr. Pregătite în casă, fructele confiate conțin o serie de minerale și de vitamine, precum și fibre care ne ajută la digestie.

Fructele confiate sunt prelucrate astfel încă din antichitate - în Mesopotamia s-a descoperit această metodă de conservare, fiind un desert preferat și de arabi, fructele fiind intacte chiar dacă temperaturile sunt ridicate.

În teorie, orice fruct se poate confia, cu precădere fructe întregi proaspete cum sunt caisele, cireşele, mandarinele sau clementinele, fructe congelate, coajă de portocale sau lămâie, și chiar pulpă de dovleac, ghimbir şi flori comestibile.

Cofetarii profesioniști confiază fructe cu ajutorul unui refractometru, instrumentul prin care se măsoară concentrația de zahăr în grade Brix. Însă se pot confia fructele și prin metodă simplă, respectând aceiași pași:

  • se aleg fructe fără probleme estetice, cu coaja comestibilă, care se spală foarte bine
  • fructele se fierb într-un recipient, în funcție de tipul fructului, apoi se lasă la răcit în respectivul recipient, iar după răcire se aruncă apa
  • se adaugă siropul de zahăr fierbinte, peste fructe, astfel încât acestea să fie acoperite, pentru 24 de ore.

Diferitele metode de confiere adaugă în acest punct al rețetei sirop într-o concentrație mai mare de zahăr, care se schimbă o dată la 24 de ore, iar procedeul poate dura până la 5 zile, astfel încât fructele să absoarbă tot acest zahăr. Există însă și variante care durează mai puțin, prin metoda fierberii efective a siropului cu fructele.

Ca metode de conservare, fructele confiate se pot păstra astfel:

  • pasteurizate în borcane împreună cu siropul, ca dulcețurile
  • în vid, apoi păstrate la frigider sau congelator
  • prin uscare, peste fructul confiat se pune zahăr, apoi se lasă la uscat.

Fructele confiate se consumă ca atare, se folosesc ca garnish la prăjituri sau băuturi, se pot da prin ciocolată ca să devină un desert rapid, se pot pune în compoziția aluaturilor de cozonac, panettone, înghețată, chec sau blaturi pentru torturi.

Tăiate după preferințe ele pot aroma diferite mixuri de salate. Dulcele fructelor confiate funcționează de minune cu fripturile.

Cosmin Dragomir
foto: shutterstock

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin