Salata bulgărească e mai „proaspătă” istoric decât credeai

Renumele vecinilor noștri de la sud în ceea ce privește grădinăritul nu a apărut peste noapte. În ultimele secole mulți bulgari (pe care de multe ori îi mai numeam, generic, și sârbi) s-au aciuat pe la noi și au îngrijit grădinile de pe lângă orașele valahe. Și bine au făcut! Au apărut astfel, în obiceiurile noastre de consum, preparate gustoase care au fost imediat asimilate bucătăriei tradiționale.

Poate cel mai cunoscut produs al lor de pe mesele noastre este salata bulgărească, cu acea zeamă perfectă să-nmoi colțul de pâine proaspătă. M-am întrebat deseori de ce această salată, care să recunoaștem nu necesită vreo mare ingeniozitate culinară, se numește bulgărească. Părea plauzibil ca, datorită renumelui de legumicultori, să li se fi dedicat, cu generozitate, preparatul, dar povestea reală o aflăm de la Marius Cristian aka costachel.ro, autorul volumului “Legendele din farfurie. Rețete celebre cu garnitură de povești, salată de mituri și tacîmuri istorice”,editura Ratio et Relevatio, 2017.

Ei bine, se pare că „salata bulgărească”, omniprezentă în meniul restaurantelor românești, este o invenție a profesioniștilor horeca de la sud de Dunăre, din perioada comunistă.

Șopska Salata chiar a fost inventată (mă rog, mai curând botezată așa) de un colectiv de bucătari profesioniști de la Balkanturist, în 1956. Și a fost pusă în același an în meniul restaurantului Cernomoreț, cu precizarea că inițial n-avea brânză deloc (albul de la ceapă era, probabil, de-ajuns). Apoi, începând din anii ’60, a început să capete brânză rasă și a devenit simbolul restaurantelor Balkanturist. Inclusiv, sau mai ales, datorită culorilor roșu-alb-verde. Și să recapitulăm: obligatorii sunt roșiile, castraveții, ceapa, ardeii grași, pătrunjelul și uleiul, iar la facultative intră telemeaua (pardon, sirene) rasă, oțetul, ardeii iuți și măslinele.

E drept, după 1970 rețeta s-a mai complicat un pic, în sensul că nu doar brânza devine obligatorie, ci și coacerea ardeilor (ceea ce chiar o îndepărtează de versiunea noastră). Și, ca un mic element picant de final, dacă tot a început salata asta să devină foc de populară, au început și macedonenii să spună că, de fapt, salata asta nu-i bulgărească, ci-i a lor. Mai nou, cică s-ar fi trezit și sârbii”.

Cosmin Dragomir

foto: pixabay.com

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin