Salata de vinete: cu sau fără maioneză? Dar cu iaurt? Cu tahini? Cu legume? Cu ardei copt?

Din când în când, pavlovian, internetul românesc se împarte în câte două tabere pe o temă culinară. De data asta, pentru că e sezon, vorbim despre salata de vinete. Mai precis, dacă se pune sau nu maioneză. Ei bine, dragi puriști, eu vreau să vă spun așa: cum vă place, dar fix cum vă place. 

Salatele de vinete ale mamei mele (Focșani) nu aveau maioneză, dar mie îmi place și cea cu maioneză, așa cum îmi place și cea cu tahini sau cu iaurt. Cel mai bine e să experimentați, ba chiar să alternați rețetele.

Important e să scurgeți foarte bine vinetele și să le frecați temeinic.

Cum nu are rost să scriu despre salatele practicate la noi, oricum sunt destul de simple și cu puține ingrediente, m-am gândit să trec în revistă câteva variante ale celebrului preparat, consumate din Caucaz până în Etiopia, din Orient în tot bazinul mediteraneean.

Baba ganoush/ghanouj/ mutabbal este o salată de vinete orientală (cu mici diferențe de pregătire de la o regiune la alta. Ingredientele principale sunt: vinetele coapte, tahini (pastă de susan), usturoi, suc de lămâie sare și piper.

De la această bază încep variațiunile la temă. Se mai pot adăuga: frunze de coriandu, semințe de rodie,

În Armenia se mai folosesc ceapă tăiată mărunt și deseori cumin (chimion).

Mutabbal este un preparat similar dar mai picant. Varianta evreiască (salat ḥatzilim) conține maioneză de casă.

O altă variantă se face cu iaurt cremos (grecesc) și, de obicei, usturoi, dar, iarăși, nimeni nu vă oprește să brodați pe marginea rețetei cu tot felul de condimente sau ingrediente care vă plac.

Tot din Grecia ne mai vine o salată cu multe legume: roșii tăiate cubulețe, ceapă și usturoi, ulei de măsline, suc de lămâie și un strop de oțet, măsline și pătrunjel tocat.

O variațiune întâlnită destul de des la noi e salata de vinete cu ardei copți. E bine să scurgeți bine ardeii înainte pentru o consistență tartinabilă, cu mai puțin lichid.

O altă variantă, mai apropiată de zacuscă, vine din Spania. Vinetele se curăță de coajă, se taie cubulețe, se sărează abundent. Se lasă vreo 20 de minute și apoi se sterg de sare și de lichidul scurs. Se bagă la cuptor stropite cu ulei de măsline.

Separat se călesc ceapă și usturoi, se adaugă cubulețele de vinete, roșie cuburi fără pieliță și semințe, boia afumată (obligatoriu), un pic de oțet de fructe mai parfumat (zmeură sau cireșe de exemplu) și oregano. Dacă e nevoie se mai adaugă apă pentru a obține un preparat cremos, nu uscat.

 Cosmin Dragomir
foto: shutterstock

 

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin