Ce e mai rău: să adormi nemâncat sau să ronţăi ceva înainte de culcare?
Fiecare dintre noi a avut această dilemă, cel puţin de două ori pe seară.
Este ora 21.30, stai relaxat (ă) în pat, e serialul preferat la tv şi brusc simţi nevoia să mânânci “ceva bun”. Deci, ce faci, ce decizie iei? Bei o gură de apă, că poate îţi trece, sau te răsfeţi cu o (mică) gustărică?
Desigur, potrivit experților, răspunsul nu este atât de simplu.
“Pentru un somn optim este bine să te culci nici prea înfometat, dar nici prea plin”, spun unii specialişti. Nu era nevoie de experţi să ne spună asta, ştim şi noi că echilibrul este cheia succesului în viaţă.
Pe de altă parte, să adormi când îţi ghiorţăie stomacul de foame, e cam greu, dar dacă mânânci ceva mai târziu de ora 21.30 se depune pe unde nici cu gândul nu gândeşti. În plus, o să ai probleme cu digestia, ceea ce va face ca somnul tău să fie agitat, ceea ce va conduce la scăderea nivelului de energie şi la oboseală cronică.
Pentru a găsi echilibrul de care vorbeam mai sus, evaluaţi-vă foamea pe o scară de la 1 la 10, unde 10 este starea de înfometare, iar 1 starea de sătul. Dacă vă situaţi undeva în jurul valorii de 6, atunci e OK să mănâncaţi o gustărică sub 200 de calori. Dacă ţi-e foame de 5 sau chiar mai jos, atunci bea un pahar de apă, sau ceai şi gata, la culcare!
În general, cei care aleg să mai mănânce ceva după cină înseamnă fie că sunt plictisiţi, fie stresaţi, nicidecum înfometaţi.
Şi dacă chiar doreşti cu tot dinadinsul să mai ronţăie ceva, mai bine alegele mici prăjiturele neînducite şi cu conţinut redus de calorii, pâine prăjită întegrală, cereale cu fibră mare - gen popcorn, dar atenţie! - fără adaos de unt, caramel - sau o pungă de salată Eisberg de tipul gamei Armonii – Salata Bucur, Eisberg, Mix Roman. Carbohidrații din cerealele integrale ajută la eliberarea serotoninei în creier, ceea ce vă va face să vă simțiți calm și sătul.
Concluzia noastră: după 21.30 staţi departe de alimente bogate în proteine şi grăsimi – fără unt pe pâine, tort, sau salam. Digestia lor presupune un timp mai îndelungat, ceea ce face ca somnul mai greoi. Despre siluetă, nu vă mai spunem nimic. Doar aruncaţi o privire în oglindă!