Duelul bețivilor – moldoveni versus munteni, o poveste de pe la 1700

Nu știu dacă știți, dar competiția cine rezistă cel mai mult la băutură dintre munteni și moldoveni a fost tranșantă, prin luptă dreaptă, încă de acum vreo trei secole. Prezumțioși, valahii i-au invitat la duel pe moldoveni, crezând că știrile alea de prin Vaslui sunt fakenews.

Povestea este scrisă de Dimitrie Cantemir în ”Descriptio Moldaviae” și, cum nu prea ne-am omorât cu cititul cronicarilor prin liceu, o redau și eu aici pentru a satisface pofta de curiozități gastronomice a cititorilor.

 “De băutură nu au prea multă greaţă, dar nici nu-i sunt plecaţi peste măsură. Desfătarea lor cea mai mare este să petreacă în ospeţe, uneori de la al şaselea ceas al serii până la al treilea ceas după miezul nopţii, alteori şi până ce se crapă de ziuă, şi să bea până ce varsă.

Rachiul nu-l iubeşte nimeni, afară de oştean; ceilalţi beau numai un pahar mic înainte de masă. Locuitorii Ţării de Jos, de la hotarul cu Valahia, iubesc vinul mai mult decât ceilalţi.

Odată s-a iscat sfadă dacă moldovenii sau valahii sunt cei mai mari beţivi. Cei ce se luaseră la sfadă au mers pe podul de la Focşani (la hotarul dintre Moldova şi Valahia), unde atâta s-au sfădit amândoi cu paharele până când valahul a căzut jos de prea mult vin ce băuse. Drept plată pentru izbânda lui, moldoveanul a fost dăruit de domnie cu boieria.

Cosmin Dragomir

foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin