Nu cicoare, cicori: endivia și rudele sale

În familia de salate și mixuri Eisberg există și o familie mai mică, a "cicoarei": endivia, radicchio, frisee, baby batavia (asteracee). Ele sunt cele înrudite cu păpădia, nu rucola. Rucola este înrudită cu... muștarul și varza (brasicacee).

Fiind varietăți ale cicoarei, au proprietăți nutriționale asemănătoare, chiar dacă la exterior sunt foarte diferite. Ca și alte frunze, sunt surse excelente de vitamina K, vitamina B5, folat, vitamina C, mangan. În plus, au și proprietăți antiparazitare, detoxifiante, stimulatoare ale secreției de bilă, prin gustul dulce-amărui.

Fibrele frunzelor din această familie au un efect prebiotic puternic, fiind foarte benefice pentru sănătatea tubului digestiv.

Cum le gătim?

Pe lângă salatele clasice, se pretează foarte bine la a fi sotate sau "trase la tigaie", în mixuri cu alte legume, paste sau carne. Merg și la cuptor, cu brânză maturată. Oțetul balsamic le completează foarte bine aroma, deci este de preferat în dressinguri.

Radicchio este menționată de Pliniu cel Bătrân ca fiind un bun purificator al sângelui, dar și calmant (sedativ și analgezic), fiind o salată numai bună pentru seara. Sau pentru orice moment al zilei, dacă stress-ul te copleșește.

Cristian Mărgărit

foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin