Ce să pui în salată cînd nu ai sau nu vrei un dressing

Folosim dressing la salată, în principal, din două motive. Unu, pentru că totul va aluneca mai ușor pe gât și doi, pentru gust.

Dressing-ul poate însemna, pur și simplu, un pic de ulei și de oțet. Sunt nenumărate rețete de dressing, care mai de care mai de care – cu smântână cu muștar, cu maioneză, cu de toate ca șaorma. Numitoarele comune ale tuturor sunt cele două funcții de mai sus – gustul și alunecatul.

Sunt însă momente în care nu avem niciun dressing în casă. Sau în care nu avem chef de ce avem ca dressing în frigider. Sau suntem îngrijorați de dietă și nu vrem să încărcăm salata cu chestii cu multe proteine și/sau lipide.

De aceea vă propunem mai jos o listă – deloc exhaustivă – de alternative la dressing, care să îndeplinească cele două funcții de bază ale sale.

Humus

Libanezii o fac deja fără să ne citească lista. :D Hummous, cum îi spun ei, este un excelent dressing pentru salate. Are proteine sănătoase și carbohidrați ”buni” pentru organism, în plus, chiar nu ai nevoie de pretexte ca să bagi un humus, oriunde, oricând 

Citrice

Adesea stoarcem niște zeamă de lămâie în loc de oțet în salată. Încearcă și cu o portocală sau un grapefruit. Promitem că vei avea o surpriză plăcută, mai ales dacă salata are și ceva bogat în proteine – carne sau ouă…

Avocado

O treime dintr-un fruct de avocado copt adaugă suficientă textură cremoasă și umiditate unei porții normale de salată. Bașca grăsimi sănătoase, pe care altfel le-ai lua din uleiul de măsline sau de porumb.

Șampanie

Aruncă așa, cât de-o înghițitură de șampanie în orice salată. Nu numai că asigură partea cu alunecatul pe gât, dar îi și transferă salatei din savoarea acidulată specifică. Plus că ai un pretext să desfaci o sticlă la fiecare salată, iar cu restul…te descurci!

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin