Găzduiești și tu pe cineva din Ucraina? Gătește-le ceva ca la ei acasă!

Solidaritate, empatie și ajutor necondiționat– așa putem descrie această perioadă pentru români. Dacă îți propui să găzduiești refugiați ucraineni - sau dacă faci asta deja - noi ne-am gândit să îți arătăm ce le poți prepara ca să-i ducă cu gândul acasă. Cu siguranță ești o gazdă bună, un om cu inimă mare dacă deja ai făcut posibilă găzduirea celor care în momentul acesta suferă. Fă-le o mică bucurie, oferă-le o masă bună, ca acasă. Cultura gastronomică a ucrainenilor nu diferă cu foarte mult față de a noastră, mai ales cu bucătăriile din Moldova și Dobrogea. Tocmai de aceea, iată câteva feluri de mâncare ucrainene pe care le poți găti ușor.

  • Borșt (Borș cu sfeclă roșie) – Pui la călit ceapă, ardei grași tăiați mărunt, morcovi, țelină, jumătate de sfeclă roșie, rădăcină de pătrunjel. Adaugi, apoi, cartofi tăiați cuburi, roșii cherry. Pui 2 l de apă și puțină sare, după gust. Separat, fierbi 1 l de borș. Când legumele sunt aproape fierte, adaugi 5 frunze de varză tăiate fâșii, o crenguță de cimbru și borșul.  Spre final, adaugi jumătatea cealaltă de sfeclă. Oprești focul, o lași să se răcească și este numai bună de servit.
  • Vareniki (Colțunași cu cartofi) – Cureți și pui la fiert cartofi. Călești 2 cepe tăiate mărunt. Apoi, când cartofii s-au fiert și ceapa s-a rumenit, amesteci cele două ingrediente până obții o pastă. Aceasta va fi umplutura colțunașilor. Pentru aluat, cerni făina și o amesteci cu puțină sare. Amesteci o lingură de smântână cu puțin bicarbonat și lași câteva minute deoparte. Apoi, torni smântâna și începi să frămânți. Torni treptat apă, până ce obții un aluat moale și elastic. Lași aluatul 10 minute să crească. Rupi câte un sfert din aluat, pe care îl imparți în cubulețe mici. Cubulețele le întinzi cu sucitorul și pui umblutura, apoi le sigilezi. Apoi, pui colțunașii în apă clocotită cu puțină sare și îi fierbi. Îi poți servi cu niște ceapă călită și slănină prăjită (sau cu smântână).
  • Salată ucraineană cu sfeclă roșie – Ai nevoie de patru sfecle medii, cinci morcovi, castraveți murați, salată Bucuria, o ceapă roșie mică sau două cepe verzi, ciuperci, două legături de mărar, ulei de măsline, oțet, sare, piper după gust. Cureți morcovii și sfecla pe care îi pui la cuptor, într-o tavă. Acoperă tava cu o folie și introdu-o  la cuptor pentru aproximativ 20 de minute sau până acestea se înmoaie. După ce s-au copt legumele le scoate din cuptor și lasă-le la răcit. Curăță și taie ceapa. Prepară ciupercile în tigaie cinci minute cu un pic de ulei (și un cățel de usturoi, opțional). Castraveciorii murați îi tai cubulețe și îi pui într-o sită - astfel lichidul în exces va fi înlăturat. Între timp, morcovii și sfecla se vor fi răcit și le poți tăia cubulețe și pe acestea. Într-un bol cuprinzător pune toate legumele peste care adaugă mixul de salată Bucuria, mărarul tocat mărunt, ulei, oțet, sare și piper după gust.
  • Derunîi (Clătite cu cartofi) – Cureți și dai pe răzătoare câțiva cartofi. Toci o ceapă foarte mărunt. Bați un ou cu mărar tocat, sare, piper și ceapa și le torni peste cartofi. Amestecă și adaugă făină treptat. Fă, apoi, porții mici de clătituțe și pune-le în tigaia încinsă, la foc mic. Le lași până se rumenesc și le servești cu smântână.
  • Pui Kyiv (Pui Kiev)  – Ai nevoie piept de pui file, unt, usturoi, ierburi aromate, ou, făină, pesmet. Condimentezi puiul și tai un buzunar în mijloc. Prepari o cremă din unt, usturoi și ierburile aromatice, după gust. Umpli acel buzunăraș cu crema de unt. Sigilezi pieptul de pui rulându-l și  îndesând capetele pentru a nu se scurge umplutura. Pregătești rețeta pentru crusta crocantă la fel cum faci pentru șnițel. Pui oul într-un castron, făina și pesmetul în alte castroane. Treci puiul prin făină, apoi ou și pesmet. Prăjește puiul în tigaie sau în friteuză.

Evident, nu e musai să le pregătești meniuri întregi din rețetele ucrainene. Poți să gătești și ceva din mâncărurile tradiționale românești și să faci un prânz sau o cină variate. Le faci un bine oricum - mai ales prin faptul că te-ai oferit să-i ajuți.


foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin