Salata este definită ca fiind un preparat culinar alcătuit din diferite legume crude sau fierte stropite fie cu oțet, fie cu zeamă de lămâie, ulei și condimente. În cultura autohtonă aceasta este considerată mai mult un fel însoțitor de mâncare, decât preparat independent - ceea ce ni se pare profund nedrept, Așa că ne-am propus să creăm un fel de manifest pentru salată.
Mai mult decât un simpolu însoțitor al felului principal, salata în sine reprezintă un preparat de bază care poate fi adaptat cu ușurință, iar încadrarea populară limitată la categoria garnituri îi face o mare nedreptate. Vă invităm să descoperiți adevăratele fețe ale salatei și numeroasele forme în care vă puteți bucura de aceasta și de beneficiile multiple pe care le are asupra sănătății organismului.
Ghici ciupercă ce-i?
Poate un preparat culinar să ia pe rând forma unui aperitiv, unui fel principal și unui desert? Poate, iar salata e dovada: salată de crudități pentru încălzire și salată în straturi pentru impresie, salată cu brânzeturi, carne sau fructe de mare pentru sațietate și pretențioși și combinație de fructe pentru un desert răcoros, ușor și prietenos cu silueta.
Din cauza asocierii (mult prea dese) cu dietele alimentare și cu stilul de viață sănătos, în jurul salatei s-a format prejudecata conform căreia salata este „mâncarea erbivorilor” sau a celor care vor să slăbească, discutabil și variabil, desigur, de la caz la caz. Logica ne spune, într-adevăr, că o combinație variată de legume bogate în substanțe nutritive influențează pozitiv sănătatea organismului și tot logica ne demonstrează cum consumul unor ingrediente sărace din punct de vedere caloric ne ajută la menținerea unei greutăți optime, deci haideți să nu mai rezumăm salata la felul ăla de mâncare pe care-l consumăm la regim.
Mizilic
Când vine vorba de salate ca parte incipientă a mesei trebuie să aveți în vedere doar două aspecte - ce arome și texturi vă încântă simțurile și cât de bogată vă e imaginația, răspunsurile la acestea vă vor dicta aperitivul. Fie că ne raportăm la o cină obișnuită sau vorbim de un eveniment important din viață, salata poate lua forma celor mai interesante și delicioase aperitive – salată de crudități stropită cu ulei și zeamă de lămâie – cea mai întâlnită și populară formă, suport wrap pentru diverse creme tartinabile sau amestecuri – alternativa ușoară și sănătoasă a carbohidraților, dressings pentru sandvișuri (ați văzut sandviș fără salată-n el?, nici noi) ori parte din umplutura pentru tacos. Indiferent în ce formă alegeți să o integrați în aperitive, salata e mai mult decât potrivită atât grație adaptabilității cât și datorită conținutului caloric scăzut, care o transformă într-un aliment potrivit pentru începutul mesei.
Un altfel de fel principal
Ne-am obișnuit să mâncăm repede, mult și inconștient. Așteptările pe care le avem de la felul principal vizează de cele mai multe ori cantitatea și nu calitatea. Un fel de bază așa cum îi spune și denumirea este de bază, adică servește pentru ceva, reprezintă temeiul a ceva (în cazul nostru al mesei) nu este totul sau nimic iar aici intervine din nou magia salatei și desigur, a imaginației fiecăruia dintre noi (sau a bucătarilor din restaurantele pe care le frecventăm). Îmbucătura perfectă există și se referă la matematica texturilor și aromelor dintr-o salată unde avem tot ce ne trebuie pentru ca papilele noastre gustative să fie în extaz – gust răcoritor, texturi contrastante – cremoase sau crocante, cromatică jucăușă și un dans de arome specific salatelor.
Nu vă fie teamă, nu veți muri de foame, nu veți mânca doar frunze pentru că salata este un preparat curpinzător, bogat nutritiv și sățios, care poate satisface gustul, pofta și foamea chiar și celor mai mofturoși dintre noi – prin alăturarea unui tip de carne, oleaginoase, brânzeturi, crutoane sau semințe la legumele folosite ca bază a salatei beneficiați de un preparat complex, hrănitor și sănătos pentru că majoritatea ingredientelor sunt servite în forma lor cât mai simplă, neprocesată - ceea ce face ca vitaminele și mineralele din acestea să fie asimilate de către corp mult mai ușor și mai repede.
Nicio sărbătoare fără salată
La o scurtă incursiune în amintirile din copilărie dăm peste faimoasele salate în straturi pe care mamele și bunicile le ridicau la rang de artă și fără de care nu exista sărbătoare - interpretări sau reinterpăretări ale unor rețete faimoase de pe mapamond, salatele în straturi – cu murături, cu maioneză, cu legume și carne sau cu verdețuri au depășit bariera festivă devenind un preparat apreciat de tot mai mulți oameni pentru gust, textură și pentru libertatea pe care ne-o lasă în alegerea ingredientelor și combinarea aromelor - chiar și așa însă, în memoria colectivă nu există sărbătoare fără o salată în straturi pe masă.
Frunzele de salată peste tot se poartă
Sunt oameni care se dau în vânt după o zeamă acră de salată (adică ciorbă transilvăneană de șalăți, doh!) și oameni care nu acceptă un grătar cinstit fără o salată corespunzătoare lângă sau dedesubt. Indiferent în ce categorie vă înscrieți, nu vă dorim decât să aveți parte de tot mai multă salată în forma în care vă place cel mai mult să o consumați.
Știm că cea mai des întâlnită și cea mai ușor de preparat este salata verde peste care doar arunci oțet, ulei și sare, dar doar pentru că e cea mai la-ndemână variantă nu avem dreptul să o reducem la atât când, de fapt, salata ține în spate (și îi mai și potențează gustul) ceafa aia afumată.
Când salata dă consistență ciorbei aleia hrănitoare (că mai avem nevoie și de lichide nu doar de uscături).
Când salata ne satisface și foamea și pofta, indiferent că-i vară sau iarnă afară.
Când salata ne hrănește și pe noi și pe cei dragi nouă (la cumetrii sau la cine de weekend).
Când salata ne aduce mai aproape de noi și de mâncare oferindu-ne ingrediente în starea lor neprocesată (cea mai sănătoasă, de altfel), când de fapt prin salată ajungem la mindful eating (nr. mâncatul conștient) și începem să fim mai atenți la ce senzații și emoții ne provoacă frunza aia proaspătă și crocantă.
În încheiere, pentru că oricât de mult ne-ar plăcea salata de vorbe trebuie să și încheiem, readucem aminte că salatele nu sunt o garnitură fadă (ați observat că doar am pomenit în treacăt de garnituri), ci înseamnă sănătate și plăcere, sunt un preparat complet atât din punct de vedere nutritiv, cât și din punct de vedere gastronomic – au textură, miros, culoare, aromă, ne incită simțurile și ne potolesc foamea. Când mai auziți pe cineva că nu mănâncă decât frunze, trimiteți-l la noi să îi spunem o vorbă, două despre salate și bucate.