Cele mai cunoscute rase de porci din lume

Fără să ignorăm problemele sensibile legate de consumul de carne de porc – interzis în anumite religii – trebuie totuși să spunem că porcul (sus domesticus) este unul dintre cele mai importante animale domesticite de om. Rămășițe de porc au fost găsite în Cipru, acestea fiind datate, în urma analizelor specifice, ca fiind vechi de aproximativ 11.400 de ani. Dovezi ale domesticirii porcului au fost găsite și în China, acestea datând de acum 8000 de ani.

Porcul domestic este considerat o subspecie a mistrețului sălbatic, care a trăit în vremurile îndepărtate îndeosebi în Europa, Asia și Africa de Nord. Ulterior a fost dus în America și în zone din Oceania. Potrivit dovezilor arheologice, bazate pe analize AND prelevate din fosile (rămășițe de dinți și de mandibule), s-a stabilit că porcul domesticit a fost adus în Europa din Orientul îndepărtat.

Deși o celebră piesă a grupului Pink Floyd e numită Pigs (Three Different Ones), pesemne că Roger Waters & comp. n-au avut, totuși, cum să cuprindă în muzică & text numeroasele specii de porc domesticit cunoscute, acestea fiind cu siguranță mult mai multe decât cei Three Different Ones. Dacă tot am făcut referire la o formație britanică, cel mai nimerit ar fi să începem periplul prin „cotețul” universal cu o oprire în Anglia, de unde a pornit în lume rasa de porc cea mai cunoscută la noi. Vom poposi, bineînțeles, și la noi, unde se spune, anecdotic, că „nu e pasăre ca porcul”, prezența lui „Ghiță” în gospodăriile românilor fiind foarte „gustată” îndeosebi în preajma sărbătorilor de iarnă.

Marele Alb (Large White): Este, de fapt, o rasă creată în Anglia prin încrucișări multiple. Este poate cea mai răspândită rasă, fiind prezentată pentru prima dată în comitatul Yorshire din nordul Angliei, recunoscută ca atare pentru prima dată în 1868. Marele Alb se dezvoltă destul de repede, hrănit bine putând ajunge la o greutate de 110-120 kg la vârsta de doar 7-8 luni. Carnea Marelui Alb (Large White) este de foarte bună calitate. Dacă nu este sacrificat, așa cum se obișnuiește, la vârsta de aproximativ un an, poate ajunge și la o greutate de 500 kg.

Mangalița (Mangalitza): Este o rasă creată în Ungaria (unde brandul este protejat prin lege) pe la jumătatea secolului al XIX-lea, din încrucișarea unei rase din zonele Bakony și Salonta, precum și din zona Șumandia din Serbia, cu porcul mistreț european. Ca aspect, se deosebește prin faptul că este acoperit cu o blană de păr cârlionțat cenușiu-negricioasă. Este apreciată pentru carnea de foarte bună calitate și pentru că nu este pretențios la mâncare, hrănindu-se cu vegetația de pe pășune ori cu ghinde de stejar, rădăcini și fructe de pădure. Fiind originar din fostul imperiu austro-ungar, Mangalița e crescut în mod tradițional și în Ardeal.

Bazna: Cunoscut ca „porcul de Bazna”, este o specie formată din încrucișarea scroafelor de rasă Mangalița cu vieri din rasa Berk. Acest așa-zis experiment datează încă din 1872, denumirea specifică venind de la localitatea Bazna din Transilvania, acolo unde a fost creată această rasă. Este foarte apreciat pentru calitatea cărnii, precum și a slăninei tari. Sacrificarea se face atunci când ajunge la o greutate de 90-100 kg, însă cele mai bune rezultate se obțin când porcul ajunge la 140-160 kg.

Danish Landrace: Provenită din Danemarca, această rasă a fost înregistrată pentru prima dată în 1896. Este apreciată pentru carnea sa, din care se face bacon de cea mai bună calitate, Danemarca fiind unul dintre cei mai mari exportatori ai acestui produs la nivel mondial. Pentru a-și proteja poziția dominantă în acest sector, danezii au refuzat mult timp să exporte rasa Danish Landrace. Totuși, ulterior au făcut-o, unele dintre țările beneficiare ale acestei rase fiind Statele Unite, Canada, Brazilia, China, Germania, Argentina, Japonia, Chile, Suedia etc.

Piétrain: Este o specie originară din Belgia, din regiunea Valonia, apărută aproximativ în jurul anului 1920, fiind recunoscută ca rasă abia în 1950. Este obținută din încrucișări repetate ale raselor Berkshire și Tamwork cu unele rase franțuzești. Este un porc cu puțină grăsime (peste 70% carne) și atinge destul de timpuriu o greutate optimă, ajungând la 80-90 kg la vârsta de 7 luni. Se obțin din el șuncă și bacon de foarte bună calitate.

Hampshire: Este o rasă relativ nouă din Statele Unite ale Americii (Kentucky), având ca particularitate a înfățișării, fiind colorat în alb și negru. Se presupune că este derivat dintr-o rasă din nordul Angliei și din Scoția, cel mai probabil fiind importat din Hampshire (denumirea „Hampshire hogs” datează de pe la 1790). Este o rasă apreciată deoarece porcul de Hampshire are un strat mic de slănină și ajunge la o greutate de 100 kg în aproximativ 180 de zile.

Duroc: Este o rasă din din nord-estul Statelor Unite, formată din încrucișarea unei rase mai vechi de Duroc cu rasa Jersey-Red din statul New Jersey, aceasta din urmă având proveniența dincolo de ocean, în Anglia, din rasa Tamworth (Berkshire Pig). Unii porci din această rasă au o culoare roșcată, iar alții bat spre un galben auriu. Este foarte apreciat pentru faptul că ia rapid în greutate, iar la maturitate poate ajunge și la 250 kg, stratul de grăsime nedepășind însă 3 cm.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin