Cum să menții o dietă sănătoasă pe vremea pandemiei. 5 reguli de bază

În mod sigur în aceste zile de stat în casă ai văzut numeroase poze din social media cu prieteni, încercând diferite rețete de gogoși sau alte prăjituri. Și, deși nu negăm că toate aceastea sună destul de tentant, poate tot acum ar fi un moment oportun să începi un stil de viață nou - cu o dietă sănătoasă.

Știm, sedentarismul, stresul sau plictiseala încurajează mâncatul compulsiv și e greu să reziști tentațiilor. Însă ce e mai greu e doar la început. După, un stil de viață mai sănătos îți oferă și o stare de bine și o putere de concentrare mai mare. Iată cinci reguli de bază pe care le poți urma dacă vrei să știi cum să profiți de aceste beneficii:

1. Hidratează-te!

Începem cu ce este mai simplu. Deși nu este într-atât de evident, hidratarea adecvată ne ajută să ne menținem într-o stare fizică bună MULT mai mult decât cred cei mai mulți oameni. Întrucât perioada aceasta stăm mult mai mult în casă și nu suntem la fel de activi, este posibil ca sentimentul de sete să nu ne apară la fel de des. De aceea, o idee bună ar fi să-ți setezi un memento pentru a-ți aminti să bei câte un pahar de apă periodic. Recomandarea este de a bea peste 2 litri de apă pe zi pentru un adult normal. Un argument suplimentar e că mulți dintre noi trăim în case cu umiditate mai scăzută decât cea a aerului de-afară - iar faptul că eliminăm mai multă apă pentru a compensa ar trebui să ne convingă să ne hidratăm mai corect.

Nu doar atât, dar încearcă să-ți adaptezi și dieta pe măsură. Nu mânca numai carne cu cartofi, fă loc și pentru legume, în special castreveți sau roșii, cu o conținut de apă mai ridicat.

2. Consumă multe, cât mai multe legume

Întotdeauna, legumele. Bogate în potasiu sau diferite vitamine, în special vitaminele A și C, și cu foarte puține grăsimi sau calorii, legumele influențează pozitiv toate activitățile noastre. După schimbarea dietei într-una cât mai bogată în legume, cei mai mulți au observat o creștere a nivelului de energie, concentrare și un somn mai liniștit. Ca să nu mai spunem că sunt o mână de ajutor importantă pentru evitarea bolilor de inimă, cancerului sau a numeroase altor afecțiuni.

Fie că vrei să reduci din greutate sau cauți pur și simplu să mănânci sănătos, încearcă să diversifici cât mai mult. Încearcă rețete noi, combinații pe care nu le-ai mai încercat înainte. E o perioadă bună pentru experimente.

3. Mănâncă la ore fixe

Când stai 24 de ore din 24 închis între aceiași pereți e foarte ușor să devii tot mai plictisit de acțiunile repetitive. Chiar și așa, recomandarea specialiștilor este aceea de a-ți crea o rutină a meselor. Oricât de tentant ar fi, gustările târzii sau aleatorii din timpul zilei pot fi dăunătoare în număr prea mare și pot duce la crearea unui reflex de mâncat compulsiv.

Însă, cum nu suntem roboți și nu ne putem tăia dintr-odată orice fel de plăcere, încearcă totuși să înlocuiești chipsurile și dulciurile cu fructe, morcovi, alte legume sau măcar alune nesărate. Cu timpul, organismul tău se va obișnui, sentimentul de foame dintre mese va scădea, iar mesele vor oferi o satisfacție mai mare.

4. Respectă igiena alimentară

Deși nu există niciun fel de indiciu despre coronavirus că s-ar putea transmite prin mâncare, asta nu înseamnă că ar trebui să dai mai puțină atenție igienei decât o făceai înainte. Chiar și așa, există diferite boli care pot fi transmise dacă nu respectăm câteva reguli simple.

Spală-te bine pe mâini înainte de a mânca. Aceeași regulă - cu săpun, pentru cel puțin 20 de secunde și cât mai bine. Spală fructele și legumele înainte de a le mânca. Dezinfectează și spală bine suprafețele pe care vrei să le folosești pentru prepararea mâncării. Același lucru se aplică și ustensilelor de bucătărie. Și, desigur, întotdeaună verifică termenul de valabilitate al alimentelor atunci când este cazul și păstrează-le într-un loc adecvat.

Nu pare că riscul ar fi unul real, cele mai multe alimente arată și miros normal. Dar, deseori, deși nu dau vreun semn că ar fi ceva în neregulă, unele alimente sunt contaminate cu bacterii, viruși, paraziți sau toxine care te pot îmbolnăvi. Cu atât mai mult dacă nu sunt luate de la distribuitori de încredere.

5. Bucură-te de masă!

Mai multe studii arată că atunci când mâncăm uitându-ne la un film sau suntem complet distrași de altă activitate, mâncăm mai mult și fără să ne dăm seama. Deoarece atenția noastră este distrasă de la lucruri precum gustul, textura sau aroma mâncării, senzația de a fi sătul întârzie să apară, intrând într-un mod "automat" de a mânca.

Sfatul specialiștilor este să practicăm ceea ce se s-ar numi "mindful eating". Ceea ce, simplu spus, înseamnă să mâncăm și nimic mai mult. Să nu ne grăbim, să mestecăm și mâncăm atât cât este nevoie și, în final, pur și simplu să ne bucurăm de gustul mâncării. E una dintre activitățile noastre atât de obișnuite încât uităm, uneori, să-i oferim suficientă atenție.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin