Morcovul, prietenul tuturor

Morcovul este o plantă străveche (înrudită cu țelina și păstârnacul, din familia Apiacee), din care putem consuma toate părțile (înclusiv frunzele). Deși inițial era alb, în timp s-au selectat nenumărate varietăți, în toate culorile curcubeului.

Morcovul are câteva beneficii nutriționale deosebite:

În cele mai multe recomandări generale auzim că este bine să mâncăm multe "fructe și legume". În realitate, legumele, în special rădăcinoasele, cum este și morcovul, au o valoare nutritivă mult superioară fructelor. Deci ele ar trebui să fie pe primul loc.

Deși, într-adevăr, nimeni nu a văzut încă un iepure cu ochelari, noi avem alte motive pentru a include morcovii în dieta noastră sănătoasă. Morcovul este o sursă bună de beta-caroten (provitamina A), vitamina K, potasiu, fibre, diverși antioxidanți.

Morcovul ajută vederea pe cel puțin trei căi: carotenoizii sunt precursori pentru rodopsină, pigmentul care asigură vederea nocturnă și ajută la prevenirea degenerării maculare și cataractei.

Morcovul ajută la prevenția cancerului de pămâni, în special la fumători. De asemenea, consumul de morcovi este asociat cu o incidență mai scăzută și pentru alte tipuri de cancer - de prostată și de colon, de exemplu.

Ca pentru aproape orice legumă avem și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Ajută la reducerea tensiunii arteriale, scade colesterolul, previne atacul de cord și cerebral.

Pentru femei morcovul este, de asemenea, foarte interesant: ajută la reducerea simptomelor sindromului premenstrual (PMS) și crește calitatea laptelui matern. De asemenea, ajută sănătatea pielii, părului, unghiilor.

Deși în trecut diabeticilor li se recomanda să evite morcovii, în realitate aceștia au un indice glicemic scăzut (în special cei cruzi) și o încărcătură glicemică redusă, fiind potriviți și pentru aceste persoane, mai ales dacă morcovii sunt asociați cu alte legume și frunze, în salate.

Asimilarea beta-carotenului este optimă atunci când morcovul este ras și i se asociază o sursă de grăsime, cum este uleiul de măsline în salate. Altfel, piure-ul de morcovi este și el o sursă bună. Dacă facem o "salată caldă" atunci avem grijă să păstrăm culoarea vie a ingredientelor, fără să gătim mai mult decât este nevoie.

Cristian Mărgărit

foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin