Vorbim mereu despre rețete de salate ca fiind vedetele oricărui sezon, dar în special ale celui cald. Dar noi vrem să-ți mai adăugăm ceva pe lista de mâncăruri în care este nelipsită salata de orice tip. Gândește-te așa – vine vara, îți e cald și parcă n-ai mânca ceva care să-ți „pice greu” la stomac. N-ar intra o ciorbă acră cu multă prospețime...?
- Ciorbă cu salată Eisberg și omletă – Da, ai văzut bine. Pui omletă în ciorbă și îți spunem noi că e bună ideea. Tot Ardealul o știe! Ai nevoie de 3 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, o legătură de leuștean, o legătură de ceapă verde, puțin orez, două linguri de ulei, 4 ouă (sau mai multe, după cum dorești), un mix Eisberg, jumătate de litru de borș, 4 cartofi. Tai legumele și ceapa verde și le pui la călit în oala de ciorbă. După ce le-ai călit, adaugi apă cât să le acopere. Pui o cantitate mică de orez, sare, piper și lași să fiarbă. Între timp, pui borșul la fiert. Până se fierbe borșul, adaugi salata și începi să pregătești omleta, într-o tigaie, în stilul clasic. După ce fierbe borșul, îl adaugi în oala cu ciorbă. Când vezi că omleta este aproape gata (și oul încă e puțin cleios), adaugi bucăți din aceasta în oală și aștepți să mai dea în clocot încă o dată. Nu lăsa omleta să fie complet prăjită, deoarece este important ca oul să absoarbă puțină zeamă din ciorbă. La final, adaugi leușteanul.
- Ciorbă cu spănăcel – Să continuăm rețetele alea bune și răcoroase. Îți trebuie un mix de Spănăcel, 3 morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o ceapă, 4 cartofi, două linguri de ulei, zeamă de lămâie și o legătură de leuștean. Pui spănăcelul la fiert și apoi la scurs. Tai legumele și le călești. Adaugi apă cât să le acopere (sau mai mult, depinde cât de densă vrei să fie ciorba). Pui sare, piper, iar când s-au fiert legumele, adaugi spanacul. Mai lași să fiarbă câteva minute, apoi torni puțină zeamă de lămâie. Când ciorba este gata, presară frunzele de leuștean.
- Ciorbă cu rucola cu pui - Puțin mai consistentă datorită puiului, această ciorbă este potrivită în orice sezon. Îți trebuie 2 linguri de ulei, 750g de piept sau pulpă de pui fără os, două linguri de cimbru, o ceapă, un morcov ras sau tocat, câteva ciuperci feliate, 250g de tăiței, câteva frunze de busuioc. Bucățelele de pui le adaugi în oala de ciorbă cu ulei, până se călește puțin. Pui apoi legumele tăiate și cimbrul. După ce și-au schimbat și legumele puțin culoarea, adaugi apă și lași la fiert. Adaugi tăițeii, frunzele de rucola și mai lași ciorba pe foc până se fierb tăițeii.
- Ciorbă cu salată Eisberg, lobodă și afumătură – Loboda se simte bine în aceeași rețetă cu orice tip de salată. Ai nevoie de un mix Eisberg, 200 g de lobodă (sau mai multă dacă vrei ca ciorba să fie roșiatică), 3 morcovi, o țelină, 4 cartofi, o ceapă, două linguri de ulei, 2 ouă, 150g de jambon sau altă afumătură – după cum preferi. Călești afumătura și ulterior adaugi legumele tăiate în aceeași oală. Adaugi apă și lași la fiert. Apoi, pui salata și loboda în oală. Storci puțină zeamă de lămâie. Bați două ouă și le adaugi în ciorbă – astfel se vor face zdrențe, nu omletă ca în rețeta de sus.
Doar scriind aceste rețete suntem cuprinși de o poftă de nedescris și credem că asta vei simți și tu. Te invităm să încerci rețetele acestea și să te bucuri de sezonul care urmează savurând aceste ciorbe. Poftă bună!
foto: Shutterstock