Postul și salatele

Există salată fără post, dar nu există post fără salată. Așadar, nu te sfii, citește în continuare și află de ce e bine să integrezi din când în când perioade de post sau „fasting” în viața ta de zi cu zi. Pentru că postul este atât în plan fizic, și te alimentezi cu mai multe legume, fructe și verdețuri, dar și în plan mintal, fiindcă ești mai în armonie cu tine însuți și-ți „asculți” propriul organism mai bine.

Postul, cel puțin în cultura creștină, este perioada dinaintea unei sărbători în care încercăm (și mai și reușim) să evităm alimentele de origine animală. În schimb, ne alimentăm din belșug cu de-ale naturii – cu vegetale! Și chiar dacă nu ți-ai „propus” să devii vegan anul ăsta, nu înseamnă că n-ar trebui să mai transformi și legumele în vedeta meniului tău. Iar postul e oportunitatea perfectă!

Și n-o spunem doar noi, românii! Din America de Sud, Africa, Europa, Orientul Mijlociu și mai ales până în Asia, culturi și religii de peste tot din lume încurajează postul sau „fasting-ul”. Și, nu de puține ori, postul e asociat cu consumul exclusiv de vegetale, iar asta îmbie la naturalețe, conexiunea cu natura și practicarea unui stil de viață cel puțin armonios – și cu tine, și cu cei din jur.

Dar postul a existat de mii de ani într-o formă sau alta. Mai puțin din dorința sau alegerea personală de a consuma exclusiv vegetale, și mai mult din nevoia de a o face, primele civilizații adoptau o dietă preponderent vegană, cu câte o masă non-vegană savurată mai mult întâmplător.

Mai târziu, culturile au adoptat această dietă și acest stil de viață din proprie inițiativă, pentru un corp și o minte mai echilibrată. În China, Japonia sau India, spre exemplu, hinduismul și budismul au adoptat de secole bune diete vegetariene riguroase. Iar rigurozitatea lor se regăsește și-n grija pe care o acordă vieții și tuturor viețuitoarelor. Cum ar fi să fim și noi mai buni cu fiecare bol de salată?

Nici Grecia Antică nu era mai prejos. Pitagora (da, acel Pitagora) împărtășea credința că o dietă concentrată în principal pe vegetale este alegerea echilibrată și sănătoasă atât pentru corp, cât și pentru minte. Apoi, nu degeaba este bucătăria mediteraneeană considerată a fi una dintre cele mai sănătoase.

În post sau perioadele de „fasting” trebuie să fim mai buni cu noi, pregătindu-ne o salată, spre exemplu. Dar nu trebuie să uităm de cei din jurul nostru! Așa că, de fiecare dată când îți pregătești o salată, pune deoparte și pentru cineva drag. Salata n-are ce lipsi din alimentația ta de zi cu zi, da păi în post!?

De sute sau mii de ani, există o variație nesfârșită de salate, vegane sau cel puțin vegetariene, din care poți alege. Noi am extras trei și ți le lăsăm mai jos – sunt cele mai simple de pregătit, savurat și, dacă vrei, de completat cu ingredientele preferate:

  • O salată cu frunze de endivia, frisée și radicchio, năut, roșii, castraveți, ceapă roșie, câteva frunze de pătrunjel, oțet balsamic și ulei de măsline cât cuprinde. Și nu uita să servești totul cu niște lipie.
  • Ce-ai zice de o salată Caesar de post? Pui niște salată Eisberg, avocado cubulețe, crutoane, zeamă de lămâie și ulei de măsline.
  • O salată în care gustul ușor piperat de rucola contrastează cu dulceața sfeclei roșii: combini cele două ingrediente cu puțină ceapă tăiată în felii subțiri, niște nuci trase în tigaie și oțet balsamic.

Poftă la salate să ai, că postu'-i lung!

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin