Rădăcinile pe care le iubim, în salate și nu numai!

Deși ele sunt poate cele mai puțin populare legume pe care le consumăm, rădăcinoasele fac parte din alimentația noastră încă de la începuturile umanității. Practic, alături de fructe, rădăcinile au fost primele surse de hrană ale oamenilor.

Istoricii spun că civilizațiile din Asia, Africa, America de Sud și Europa Mediteraneană consumă rădăcinoase, de mai mult de 10000 de ani de dinainte ca oamenii să învețe să-și cultive hrana. Ca urmare a obsesiei contemporane cu dietele, putem spune, așdar, că rădăcinoasele constituie baza dietei „Paleo”.

Ce face ca rădăcinoasele să fi rezistat atât de mult ca elemente ale alimentației noastre? Cel mai probabil, faptul că sunt ușor de întreținut într-o grădină, dar și că sunt foarte hrănitoare - bașca delicioase în nenumărate feluri de mâncare.

Întrucât vorbim de rădăcinoase, trebuie menționat că aceste legume absorb cu ușurință foarte mulți nutrienți și vitamine din sol. Vitaminele A, B, C, fierul, magneziul, calciul și antioxidanții sunt doar câteva dintre elementele pe care organismul uman le ia, la rândul său, din rădăcinoase. Deci putem înțelege de ce oamenii din era Paleolitică le consumau constant - sunt niște alimente ce nu necesită foarte multă îngrijire și oferă atât de mult la schimb. Printre familia rădăcinoaselor se numără multe legume de consum mare la noi în țară, precum țelina, morcovul, păstârnacul, hreanul, sfecla roșie, ridichea.

Să vorbim un pic și despre rădăcinoase notabile de pe teritoriul țării noastre.

Țelina
Cu multe beneficii în viața de zi cu zi, țelina este o rădăcinoasă ce are mult mai multe roluri decât cel nutritiv. Aceasta este folosită ca medicament încă din cele mai vechi vremuri pentru prevenirea reumatismului, reducerea colesterolului ”rău”, ajută în combaterea bolilor de piele și la scăderea în greutate și nu numai. Țelina este o legumă perfectă pentru consumul în timpul sezonului rece, grație concentrației sale bogate în vitaminele A, C, K și potasiu.

Sfecla roșie
Menționată mitologic încă de la Grădinile Suspendate din Babilon, sfecla roșie are o istorie lungă și o listă de proprietăți pe măsură. Este bogată în vitaminele A, B, C, E, K, în potasiu și este de asemenea o legumă ce poate fi consumată într-o varietate de forme, de la suc, până la mâncatul frunzelor de sfeclă, salate și nu numai, sfecla este o legumă ce servește multe întrebuințări, asta dacă nu uităm să o și incorporăm în stilul nostru de viață.

Morcovul
Originar din Asia Centrală și cu o istorie atestată de peste 5000 de ani, morcovul este poate cea mai consumată rădăcinoasă din lume. Datorăm culoarea și gustul său actuale horticulotorilor olandezi, care au dezvoltat morcovul așa cum îl știm acum 500 de ani. Cu un conținut crescut de beta-caroten, potasiu și vitamina C și scăzut în calorii,  morcovul este o legumă extrem de gustoasă, perfectă ca ingredient în salate, ciorbe, plăcinte, sucuri, dulciuri - și lista poate continua.

Ridichea
Ridichea, originară din China și ulterior răspândită către vest, este una dintre cele mai populare rădăcinoase de la noi, grație faptului că se păstrează relativ ușor și, bineînțeles, pentru gustul și aroma pe care ridichea le oferă în salate și, în general, în preparatele proaspete. Sunt ușor de crescut, prosperă în medii reci și au un conținut bogat de vitamina C. Acest aspect face ca ridichea să fie o legumă numai bună de consumat în sezoanele virozelor.

Hreanul
Hreanul este cultivat de secole datorită beneficiilor sale atât culinare, cât și medicale, chiar aici, în Europa de Est. În secolele trecute, acesta era folosit pentru tratarea oricărei afecțiuni, de la dureri de spate până la răceli. Hreanul este folosit mai mult ca mirodenie decât de sine stătător, ca celelalte rădăcinoase, însă aroma sa puternică și ușor iute face din acesta o legumă perfectă pe care s-o asortați într-o salată. În plus, frunzele de hrean se folosesc cu rezultate spectaculoase la învelirea sarmalelor. 

Iată și câteva rețete de salate cu rădăcinoase:

Salată cu ridichi și castraveți
Pentru zilele în care nu aveți prea mult timp de gătit, această salată este ușor de preparat și foarte fresh. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați legumele, să adăugați mixul Wellness într-un bol alături de legume și adăugați un sos vinaigrette cu lămâie pentru a echilibra aromele din salată. 

Salată cu țelină și măr
Foarte simplă și gustoasă, salata cu țelină și măr este o garnitură tare bună de alăturat oricărui preparat. Pe un pat de spănăcel, adăugați țelina și mărul ras, cărora le adăugați un sos de muștar. Opțional, presărați nuci peste salată pentru a-i oferi o nouă textură.

Salată de iarnă cu rădăcinoase
Începeți prin a tăia în cuburi egale rădăcinoasele, pentru această salată veți avea nevoie de morcov, sfeclă, păstârnac și cartof dulce. Pe două tăvi tapetate cu hârtie de copt turnați legumele tăiate și năut și băgați-le la cuptorul preîncălzit la 220℃ timp de 25 minute până când legumele sunt moi și capătă o culoare ușor aurie. Cât legumele și năutul sunt la cuptor, turnați Fresh Mixul într-un bol și faceți dressingul din muștar cu miere, iar odată ce legumele sunt gata, puneți toate componentele împreună pentru a obține o salată nu numai gustoasă, dar și plină de vitamine și nutrienți.

Salată verde cu piept de pui și crudități
Mărul, țelina și morcovul se trec prin răzătoare, peste care se adaugă sucul unei jumătăți de lămâi. Apoi, se adaugă salata mixtă în bol, alături de țelina, morcovul și mărul ras, pieptul de pui la grătar tăiat în fâșii și roșiile cherry. Se adaugă sare și piper după gust, cașcaval ras (opțional), iaurt și suc de lămâie. Se amestecă bine tot și voila, este gata salata.

Salată verde cu morcov și ridichi
Morcovii și ridichile se taie în felii subțiri. Într-un bol, amestecați salata eisberg cu morcovii, ridichile și o mână de stafide. Într-un alt castron mic, facem dressingul din suc de lămâie, ulei de măsline, sare, piper și coajă de lămâie. Adăugăm sosul peste salată, iar acum este numai bună de mâncat.

foto: shutterstock

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin