Ce minuni (mai) fac salatele din mixurile noastre

Lăptucile au pornit la drum drept sursă de ulei (semințele), fiind apoi cultivate și pentru frunze sau tulpină. Numele este, evident, de origine latină (lectuca) și dă numele acestei specii (Lectuca sativa). Miile de ani de cultivare și răspândirea geografică au dus la apariția unei diversități mari de subspecii. Dacă vom compara iceberg cu lollo rosso am putea spune că sunt cu totul diferite, în realitate fiind doar varietăți ale aceleiași plante.

Azi vorbim depre trei dintre ele, pe care le știți din mixurile noastre,

Romaine este varietatea "de lux", cultivată în grădinile papale și în Imperiul Bizantin. Are o aromă mai puternică. E folosită foarte des în celebra salată Caesar.

Iceberg vine cu textura deosebită, crocantă, proaspătă. Poate fi folosită ca bază pentru toate tipurile de salate și rețete, având un gust neutru.

Varietatea roșie, "Lollo roso" este mai aromată și mai bogată în antioxidanți, ca orice frunză colorată.

Ca pentru toate frunzele, avem un aport semnificativ de vitamina K, beta-caroten (provitamina A), fibre. Și foarte puține calorii, ceea ce le face utile în dietele pentru slăbit.

Cum le mâncăm?

Cel mai pe scurt, în diverse combinații de frunze și alte ingrediente, reci sau calde.

Salatele merg cu orice. De la carne și lactate până la nuci, semințe, fructe și alte ingrediente dulci.

Dressingul tradițional este cel de ulei și oțet, dar suntem liberi să alegem orice altceva ne place: lămâia, muștarul, iaurtul, diverse sosuri și creme.

Cristian Măgărit

foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin