Cele mai iubite plante aromatice de la noi și cum să le folosești în salate

Ți-ai putea imagina o ciorbă fără o mână de pătrunjel sau de leuștean proaspăt mărunțit plutind deasupra zarzavaturilor fierte? Ori o omletă cu brânză fără mărar...? Verdețurile sau plantele aromatice – oricum ai vrea să le spui – sunt recunoscute pentru deopotrivă pentru felul în care completează anumite feluri de mâncare și pentru beneficiile lor asupra sănătății. Nu prea putem concepe bucătăria românească fără acestea. Să tragem un pic spuza la turta noastră și să vă arătăm cât de versatile sunt și câtă aromă pot da acestea și salatelor tale, nu doar ciorbelor și garniturilor.

Coriandrul, bun pentru digestie

O plantă cu aromă puternică și distinctă, coriandrul este utilizat pe scară largă în bucătăriile asiatice. La noi, coriandrul e judecat în extreme - ori îl adori, ori îl detești, dar cu siguranță gustul lui nu te lasă indiferent. Sunt suficiente câteva frunze tocate mărunt pentru a da o aromă intensă, exotică, perfectă în combinație cu brânza de capră, de pildă. Coriandrul are și o adevărată colecție de vitamine și minerale ce poate fi utilizat în combinații diverse. Iată, de pildă,

Salată cu brânză de capră și coriandru

Într-un bol pui o mână generoasă de spănăcel și rucola și adaugi, după plac, semințe de rodie, merișoare și nucă. La final, nu-ți rămâne decât să presari coriandrul – ideal este să fie prospect -, să asezonezi cu sare și piper, o lingură de ulei de măsline și să sfărâmi brânza de capră pe deasupra. Mai simplu de atât nici nu se putea.


Mărarul te scapă de anxietate

În Europa și Asia, mărarul este o plantă asociată mai ales cu preparatele bazate pe pește și fructe de mare. Egiptenii antici o foloseau pentru a îndepărta spiritele rele și ca afrodisiac, în timp ce romanii și grecii considerau mărarul drept un simbol al norocului și prosperității.

Uite aici o salată ce merge numai bine atunci când vrei să ai o cină delicioasă, care nu îngrașă și ține și de foame.

Salată cu mărar și ton

Mod de preparare:

Într-un bol nici prea mare, nici prea mic, pune mixul de salată Mexico, 3 roșii și 4 ouă fierte tăiate felii. Continui cu tonul bucăți, strecurat din conservă. Separat, tai o ceapă verde, 2-3 căței de usturoi și – piesa de rezistență – mărarul, tocat mărunt. Amestecă până la omogenizare și apoi adaugă 200 de g de iaurt și o linguriță de muștar. Nu-ți mai rămâne decât să potrivești de sare și piper.

 

Cimbrul – antidotul pentru o respirație fresh

Romanii considerau planta un simbol al vitejiei și puterii – își puneau crenguțe în hainele lor înainte de luptă și ardeau ciorchini din ea pentru a purifica aerul din case și lăcașuri de cult.

Denumit și „regele munților”, deoarece florile sale împodobesc versanții munților din jurul Mediteranei, cimbrul vine la pachet - pe lângă aroma sa afumată și ușor călduroasă - cu multe beneficii asupra sănătății: reduce tensiunea arterială, are numeroase proprietăți bacteriene care ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor bucale și oferă și o stare de bine.

Uite aici o rețetă în care poți adăuga mult vestitul „rege al munților”.

Salată cu ciuperci, feta și măsline

Într-o tigaie, încingi puțin ulei și adaugi ciupercile. Le lași așa, la foc mare, timp de 5 minute, amestecând din când în când. Adaugi usturoiul, cimbrul, sucul de lămâie și amesteci bine-bine de tot. Separat, într-un castron mare, aranjezi salata Eisberg și adaugi restul de ingrediente: roșiile, castravetele, ceapa, măslinele, brânza feta și ciupercile. Se adaugă și un pic de suflet la final.


Pătrunjelul sau aliatul tău împotriva reumatismului și a gutei

Originar tot din bazinul mediteraneean, pătrunjelul este cultivat de mai bine de 2.000 de ani. Unii istorici îl indică pe Carol cel Mare ca fiind cel care a popularizat această plantă în rândul francilor, de unde s-a răspândit în toată Europa. Îți propunem o salată delicioasă, echivalentul unei injecții de vitamine.

Salată cu pătrunjel și brânză de vaci

Doi castraveți se dau pe răzătoarea mică, iar un măr pe răzătoarea mare. Se ia la tocat mărunt o ceapă verde și o legătură de pătrunjel proaspăt. Apoi, amesteci 100 g de brânză de vaci cu 2 linguri de smântână și 2 de oțet balsamic. La final, ornezi cu feliuțe de roșii, presari frunzele de spănăcel și potrivești de sare și piper.

Busuiocul, plin de antioxidanți

 Cu originiafro-asiatice, busuiocul este considerat de 5 mii de ani o plantă sacră și nobilă. În Egiptul antic, planta era folosită în ceremonii ritualice, iar la romani pe post de medicament.

În secolul al XVIII-lea, în Franța, busuiocul a devenit „regele condimentelor". Acum este de neconceput să-ți imaginezi bucătăria franceză, italiană sau asiatică fără acest condiment. Salata de mai jos este răcoroasă, aromată și foarte consistentă.

Salată cu thailandeză cu busuioc și legume

 Ingrediente:
200 g piept de pui
o pungă de spănăcel
1 morcov tăiat rondele
1 castravete tăiat rondele
1 ardei roșu tăiat felii subțiti
50 g caju
4-5 frunze de busuioc proaspăt
4-5 frunze de mentă
Coriandru proaspăt (sau pătrunjel) după gust

Speli pieptul de pui, îl usuci bine, îl tai în fâșii și apoi îl tragi în tigaie. Într-un bol mare pentru salată pui rondelele de morcov și rondelele de castraveți, feliile de ardei, spănăcelul, busuiocul, menta și coriandrul și le amesteci bine de tot. Separat, într-un bol mai mic, pregătești piesa de rezistență - sosul thailandez.

Pentru sosul thailandez vei avea nevoie de:
2 linguri de zahăr brun
1 lingură de maioneză
1 lingură sos de soia
1 lingură sos de pește
4 linguri suc de lămâie verde

Nu e nicio mare filozofie în mixarea ingredientelor: într-un bol mic, le amesteci pe toate iute cu telul până la omogenizare.

Poftă bună!

foto: shutterstock

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin