Deficit de vitamine la final de iarnă? Ia cu salată!

Schimbarea de sezon rece-cald, pe mulți dintre noi, ne prinde puțin cam nepregătiți. Parcă te simți slăbit/ă, parcă prea obosit/ă...nici tu nu mai știi ce-i cu tine. Pe timpul iernii, multe vitamine din corpul nostru își cam iau concediu. Căldură și lumină de la soare nu prea primești, plimbări mai puține că-i prea frig, mâncare mai grea și junkfood mai des că-i mai lejer. Nu degeaba „Blue Monday” este stabilită ca dată oficială în ianuarie.

Dar nu e timpul pierdut - avem niște sfaturi pentru tine. Fie că ești consumator de salate constant, fie că abia acum descoperi lumea lor, poate nu știi chiar tot despre ele și despre cât de sănătoase sunt.

  • Spănăcel – Începem cu prietenul nostru care ne încântă cu idei noi pe Facebook de ceva vreme. L-ai urmărit? Dacă nu, te invităm pe pagina noastră. Dar, nu suntem aici să vorbim despre Spănăcel din #CerculVerde, ci despre alimentul care ne este alături mai mereu. Bun ca garnitură, bun în salată, gătit sau crud, este considerat de multă lume un „super-aliment”. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, a creierului, reduce riscul de diabet, are efect antioxidant, antiinflamator, ajută performanța sportivă, programele de slăbire, furnizează canități mari de vitamina K, beta-caroten (pro-vitamina A), mangan, folat, magneziu, fier.
  • Rucola - Adevărata vedetă din pizza Bresaola sau Prosciutto Crudo, rucola are, și ea, niște calități care te vor impresiona. Probabil că nu știai despre rucola că e rudă îndepărtată cu brocoli și conopida. Conține vitamina K, calciu, vitamina C, fier, folat, potasiu și provitamina A. Rețete avem în portofoliu, care mai de care. Mai ales că este versatilă, la fel ca spănăcelul, și se potrivește cu multe feluri de mâncare.   
  • Fetică - Poate o știi și pe ea, tot din #CerculVerde. Sau poate consumi din când în când fetică în preparatele tale. I se mai spune „salata mielului” (Lamb’s lettuce) și se înțelege bine atât cu legumele, cât și cu fructele. Poți să o consumi cu avocado, mango, dovleac copt și multe altele. Este o sursă bună de vitamina K, vitamine din grupul B, folat, potasiu, magneziu.  
  • Salata iceberg – Cum să uităm de ea? Nu este ea regina salatelor? Cu un conținut ridicat de fibre, vitamina A, potasiu, vitamina K și folat, poate fi și ea o variantă bună de ingredient pentru mic dejun, prânz sau cină.

Pe lista de salate sănătoase includem o familie mai mică, a "cicoarei": endivia, radicchio, frisee, baby batavia (asteracee). Fiind varietăți ale cicoarei, au proprietăți nutriționale asemănătoare, chiar dacă la exterior sunt foarte diferite. Ca și alte frunze, sunt surse excelente de vitamina K, vitamina B5, folat, vitamina C, mangan. În plus, au și proprietăți antiparazitare, detoxifiante, stimulatoare ale secreției de bilă, prin gustul dulce-amărui.

Dacă ai deficit de fier, de vitamina K sau simți că-ți trebuie un boost de energie și nu știi de unde să-l iei, te invităm să incluzi aceste salate în preparatele tale.

foto: pixabay


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin