De ce poți mânca o salată în orice moment al zilei

Răspunsul scurt la întrebarea „când e cel mai indicat să mănânc o salată?”: oricând!
De preferat zilnic și într-o cantitate care să aducă beneficiile binecunoscute pentru sănătate. Aportul de fibre, de antioxidanți, fitonutrienți, vitamine și minerale este valabil pentru orice moment al zilei. La fel volumul și hidratarea.

Dar hai să vedem ce efecte și beneficii deosebite are salata în funcție de momentul zilei când o mâncăm.

Dimineața

Este momentul cel mai bun să avem o sursă de proteine. Asta ajută la controlul apetitului, util la cine vrea să slăbească și se trezește mâncând seara în exces, cu pofte de dulciuri, în special. Glicemia este mult mai stabilă pe durata zilei. Sursele cele mai bune de proteine dimineața sunt carnea, peștele, ouăle, urda (sau proteina din zer), brânza de capră. Avem și surse de proteine vegetale: leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut). Nucile și semințele au și ele proteine.

Celelalte alimente pe care le consumăm de obicei dimineața au o cantitate prea mică pentru a face diferența. Dar vrem să evităm pâinea, așa că ne trebuie un "suport" pentru sursele de proteine. Un suport excelent sunt legumele și salatele. De la roșii cherry și ardei la spanac și rucola. De exemplu, ouăle ochiuri merg foarte bine cu un baby spanac tras ușor la tigaie sau făcut la steamer. Un salam de calitate cu puțin parmezan vor fi puse pe un pat de rucola. O salată de ton este rapidă și sănătoasă. Toată familia cicoarei (endivia, radicchio, frisee, baby batavia) stimulează secreția de bilă și pun ficatul la lucru încă de la prima oră.

Sigur că vara pot fi și variante doar cu fructe sau alții preferă să nu mănânce nimic dimineața (post intermitent). Dar astea sunt excepțiile.

Prânz

Masa de la mijlocul zilei este un moment excelent pentru salată. Italienii ar mânca-o la început, dar aș zice că pentru o digestie optimă am alte două variante: dacă vrei să slăbești mănânci întâi carnea (are nevoie de acid pentru a se digera optim), apoi salata (aportul de fibre) și la final garnitura de carbohidrați, dacă preferi. Altfel, după un antrenament sau într-un regim de creștere în greutate poți să mănânci salata la final. Sau să le amesteci pe toate, doar dacă te ține stomacul.

Prânzul poate fi și doar o salată mare, în care să pui tot ce ai nevoie: sursă de proteine (aici se pretează mult mai bine sursele vegetale), sursă de carbohidrați (poate fi porumb) și grăsimi sănătoase (avocado, ulei de măsline, nuci/semințe).

O altă variantă este să îți faci un "wok' (o salată caldă), mai ales în sezonul rece. Gătim întâi proteinele și apoi adăugăm salata în mix, doar cât să se înmoaie foarte puțin frunzele, fără a îi distruge calitățile nutritive.

Gustare

De caloriile dintr-un covrig poți mânca o "găleată" de salată. O idee foarte bună pentru gustarea de după amiază, care îți va da energie și te va ajuta să mănânci mai puțin seara. Poți alege o variantă "ready to eat" (Green Bistro): Greek, Picnic, Caesar. Vin cu toate ingredientele și sunt de dimensiunea perfectă pentru gustare.

Cina

Fibrele mâncate seara susțin flora intestinală benefică și tranzitul intestinal normal. Sunt mai potrivite salatele din familia "lăptucilor" (iceberg, lollo, romaine), care conțin fitonutrienți cu efect calmant și sedativ. Combinate cu surse de magneziu (semințe de cânepă, semințe de in, nuci caju, semințe de dovleac) ajută somnul odihnitor. Cu cât este mai croncantă, cu atât mai bine, va înlocui nevoia de "ronțăit" floricele, semințe sau altele asemenea.

 Aici chiar este suficientă o să mâncăm o salată, nu mai este nevoie de cărnuri, garnituri și alte adaosuri calorice.


Cristian Mărgărit

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin