Şapte moduri de a vă îmbunătăţi echilibrul

Lipsa echilibrului este asociată cu persoanele în vârstă, însă deteriorarea acestuia poate începe la 20 de ani. Iată cum să evitați pierderea echilibrului.

 

Faceți mișcare, de dragul vieții voastre sociale

Îmbătrânirea duce adesea la o pierdere de echilibru, ceea ce poate crește riscul de a cădea din picioare. Dar, conform unui raport al Școlii de Medicină Feinberg din Chicago, lipsa echilibrului are și alte consecințe. “O tendință de a-și pierde echilibrul observată la persoanele în vârstă duce adesea la o reducere generală a nivelului de activitate fizică”, spune raportul, “și la o capacitate scăzuta de a funcționa normal în societate”.

 

Ocupați-vă de problemele medicale

Infecțiile urechii, vertijul și medicația, inclusiv anumite antidepresive, antihistaminicele și ameliorarea durerii, vă pot afecta „funcția vestibulară” – sistemul din urechea internă care este responsabil cu menținerea echilibrului și orientarea în spațiu. Mergeți la doctor dacă experimentați probleme subite, neobișnuite sau severe cu echilibrul.

 

Intensificați-vă antrenamentele

Echilibrul poate începe să se deterioreze atunci când aveți o vârstă cuprinsă între 20 și 30 de ani. Cu toate acestea, intensificarea activității fizice vă poate ajuta, indiferent de vârsta voastră. Un studiu din 2013 care a examinat efectele intensificării activității fizice asupra echilibrului, a concluzionat: “Îmbunătățirea rezistenței membrelor inferioare poate duce la sporirea echilibrului în cazul persoanelor vârstnice care nu prezintă tulburări neurologice “.

 

Jucați-vă de-a pasărea flamingo

Exercițiile simple de echilibru și de propriocepție se pot face acasă fără a fi nevoie de echipament special. Încercați să vă balansați alternativ când pe un picior, când pe celălalt (îndoirea ușoară a piciorului de susținere vă va ajuta dacă sunteți instabil, la fel vă va ajuta și dacă vă veți concentra pe un punct fix din fața voastră). Dacă închideți ochii exercițiul va fi mai dificil. Cei mai mulți oameni sunt “mai buni” pe un picior decât pe celălalt – exercițiile cu un singur picior pot ajuta la întărirea piciorului mai slab.

 

Folosiți stepper-ul

Folosind o singură treaptă sau scară, ridicați-vă cu piciorul drept într-un mod lent și controlat, apoi aduceți și piciorul stâng sus. Coborâți și repetați, alternând picioarele de conducere. Pentru a face exercițiul mai dificil, găsiți o treaptă mai înaltă sau utilizați o cutie în sala de sport. Acest exercițiu simplu ajută la întărirea stabilității șoldului, precum și la consolidarea genunchilor.

 

Aşezaţi-vă

Când sunteți așezați pe o minge de stabilitate vă provocați centrul de greutate și echilibrul. Începeți cu brațele pe lângă corp și cu picioarele pe podea, apoi ridicați și extindeți piciorul drept în timp ce ridicați brațul stâng la înălțimea umărului. Întoarceți-vă la poziția inițială, apoi faceți același lucru pe cealaltă parte. Repetați de 10 ori. Rețineți, totuși, că un studiu de la Universitatea Waterloo din Canada a concluzionat că nu există niciun beneficiu pentru a sta pe o minge toată ziua în locul unui scaun de birou.

 

Exerciții fizice

Exercițiile precum fandările și genuflexiunile vă vor ajuta să deveniți mai puternici, mai flexibili și mai stabili. O formă fizică bună este importantă pentru a maximiza beneficiile. Pentru genuflexiuni, stați cu picioarele îndreptate în față. Asigurați-vă că nu vă arcuiți spatele, articulați șoldurile și împingeți-le înapoi – imaginați-vă că există un scaun în spatele dvs. pe care urmează să vă așezați. Păstrați-vă abdomenul încordat și nu vă lăsați prea jos dacă vă veți arcui spatele. Stați câteva secunde, apoi ridicați-vă pe călcâie, înapoi în picioare.

(sursa)

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin