Spănăcelul - cheia fericirii. Câteva lucruri despre frunza-super-aliment

...pentru că spanacul este, cu siguranță, un „super-aliment”! Vine cu nenumărate beneficii pentru sănătate, dar cu foarte puține calorii. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, a creierului, reduce riscul de diabet, are efect antioxidant, antiinflamator, ajută performanța sportivă, programele de slăbire, furnizează canități mari de vitamina K, beta-caroten (pro-vitamina A), mangan, folat, magneziu, fier. Hai să vorbim un pic despre cele de mai sus.

Prieten cu sistemul cardiovascular

Atât prin stimularea oxidului nitric, dar și prin aportul de antioxidanți, spanacul contribuie la menținerea flexibilității vaselor de sânge și previne hipertensiunea arterială.

Popeye și fierul

Încă un argument pentru a pune o salată cu spănăcel lângă fiecare friptură: fierul din spanac se asimilează mai bine când avem această combinație. Iar antioxidanții din spanac reduc formarea de compuși toxici din carne.

Prietenul sportivilor de performanță...

...a celor inteligenți, desigur. Este una dintre cele mai bune surse de magneziu, reduce stress-ul oxidativ și vine cu un potențial alcalinizant, dovedit util în refacere și performanță. Efectul vasodilatator intră și aici în acțiune, nu doar pentru creșterea potenței sexuale și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Prieten cu regimul alimentar de slăbit

Toată lumea știe că salatele sunt bune pentru slăbire. Dar spanacul are un avantaj suplimentar: mărește senzația de sațietate și prin intermediul neurotransmițătorilor, nu doar prin volum. Prin complexul de fibre, antioxidanți și fitonutrienți ajută și la reducerea impactului glicemic al alimentelor, fiind util în prevenirea și controlul diabetului.

Există și „contraindicații”?

La persoanele predispuse la calculi renali (pietre la rinichi, cu baza de oxalat) consumul de spanac trebuie să fie redus, în general. Opărirea și aruncarea apei reduc semnificativ cantitatea de oxalat, prezent în cantități mai mari în frunzele mature.
Norocul nostru este că la Eisberg avem frunze tinere de spanac („baby spinach”), ele se pot mânca direct, nu este nevoie să fie opărite sau fierte.

Iar pentru cei care se văd prinși în „rat-race”, cu prea multă muncă și prea puțină viață, există o altă veste bună: spanacul face șoriceii mai fericiți, după cum demonstrează acest studiu din 2018!

Cristian Mărgărit

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin