Știința în gastronomie

Gastronomia este o artă, dar este și foarte multă știință. De multe ori acest know-how este dobândit prin exercițiu, prin “furatul meseriei” prin ucenicie, chiar și în propria casă. Bunicile noastre au învățat să gătească de la mamele lor și tot așa. Există, însă, cercetători care se ocupă fix cu această știință și, de cele mai multe ori ei lucrează direct cu chefi pentru a îmbunătăți mâncărurile.

Așa cum v-am obișnuit, din când în când la această rubrică am câte un invitat. Astăzi vreau să vi-l prezint pe Dan Cristian Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, și Prorector în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cel care a lansat https://stiintacusaresipiper.ro/ un proiect care îmi place enorm. Postează zilnic fun facts științifice despre produse sau ingrediente pe care le folosim uzual. Vă recomand să îl urmăriți pe facebook sau  pe youtube (https://www.youtube.com/c/vodnardan).

Dan C. Vodnar a fost amabil și ne-a furnizat câteva astfel de exemple, informații care ne învață cum să ne hrănim mai bine, mai sănătos, cum să evităm greșeli frecvente sau să ne îmbogățim cultura generală:

Știați, așadar, că…

Ștevia și stevia sunt două plante diferite?

Ștevia (Rumex patientia) este o plantă medicinală cu multiple proprietăți terapeutice, iar Stevia (Stevia rebaudiana) este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale de îndulcire.

Zmeura și trandafirul fac parte din aceeași familie?

Familia Rosaceae include fructe precum zmeura, merele, cireșele, dar și plante ornamentale cum este trandafirul. Fructele din această familie, au de obicei flori cu număr egal de petale aranjate echilibrat.

Un măr oferă mai multă energie decât o cafea?

Băutorii de cafea s-ar putea să conteste această afirmație, însă ea este adevărată. Consumul unui măr este o opțiune pentru a vă reîmprospăta energia. Merele au un conținut ridicat de carbohidrați, fibre, vitamina C și minerale, motiv pentru care sunt o adevărată sursă de energie.

Pasta de wasabi din comerț conține... prea puțin wasabi?

Cultivarea plantei Wasabia Japonica este anevoioasă, iar cererea sa pe piață este tot mai mare de la un an la altul. Din aceste motive, pasta de wasabi regăsită pe piață conține un procent foarte scăzut de wasabi, printre restul ingredientelor regăsindu-se hreanul, muștarul și coloranții alimentari.

Broccoli conține mai multe proteine decât o friptură?

Consumul de legume verzi prezintă numeroase avantaje nutriționale. Broccoli conține o cantitate mat mare de proteine decât o friptură de vită.  Iată calculul: 100g carne de vită conțin aproximativ 250 kcal și aproximativ 26g proteine. 100g broccoli au aproximativ 28 kcal și conțin aproximativ 3,5 g proteine. Dacă calculăm conținutul de proteine la 100 kcal, conținutul de proteine al broccoli per 100 kcal este de 12,5 g, iar cel al cărnii de vită este de 10,4 g. Suplimentar, broccoli nu conține grăsimi saturate și colesterol.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstime

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin