Sunt unele calorii mai bune decât altele? Da, arată un nou studiu

Toate alimentele pot să ne transforme în obezi dacă le consumăm în exces, dar unele calorii – în special cele din băuturile cu un conținut ridicat de zahăr – pot dăuna sănătății noastre mai mult decât altele, au avertizat specialiștii.

Întrebarea e: sunt toate caloriile egale în ceea ce privește efectele asupra bolilor cardiometabolice și a obezității? Boala cardiometabolică este termenul care înglobează afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.
Oare 10 calorii dintr-un cartof prăjit și 10 calorii dintr-un măr sunt egale în modul în care acestea afectează organismul, chiar dacă acestea conțin aceeași cantitate de energie? Pe scurt, cam asta s-a studiat și…

”Ceea ce este nou e că un grup impresionant de cercetători, cu o vastă experiență în nutriție și metabolism, au ajuns la concluzia că băuturile care conțin zahăr cresc factorii de risc cardiometabolic, în comparație cu cantități egale de amidon.”

De asemenea, studiul a indicat faptul că consumul de grăsimi polinesaturate prezente în unele nuci, uleiuri de semințe și legume a fost asociat cu un risc mai mic de boli, în comparație cu cantități egale de grăsimi saturate, precum cele din carnea roșie. Însă, produsele lactate, cum ar fi iaurturile și brânza, care de obicei conțin grăsimi saturate, au fost asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a afecțiunilor cardiometabolice.

Frankie Phillips, o dieteticiană certificată și purtătoare de cuvânt a British Dietetic Association, a declarat pentru Newsweek că studiul se bazează pe dovezile existente, care arată că unele alimente au efecte diferite asupra sănătății metabolice.

Întrebată ce ar trebui să înțeleagă, în general, oamenii din aceste studii despre dietă și nutriție, ea a spus: ”Mesajul principal se schimbă rar – trebuie să aibă o dietă variată și moderată, folosindu-și apetitul ca pe un ghid. Mai specific, trebuie să avem grijă câtă sare, grăsimi saturate și zahăr consumăm, întrucât acestea se găsesc în cele mai mari cantități în organism.”


(sursa)

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin