Trei rețete diferite, cu același nume - salată săsească

Trebuie să recunosc că, până nu demult, habar nu aveam că există o salată săsească - iar după o cercetare ceva mai amănunțită, mare mi-a fost surpriza să găsesc nu una, ci chiar vreo trei rețete diferite cu acest nume.
Totul a pornit de la volumul doamnei Aurelia Rusu – “Gătim împreună în Casa Baronului”, unde am găsit această rețetă:


Salată săsească nr. 1
Ingrediente:
cartofi albi, fierți
castraveți murați
roșii cherry
ceapă verde
ardei gras
mere roșii
svaițer
salată verde
cârnăciori săsești fripți în tigaie
mărar
maioneză din mușatar

Toate ingredientele se taie cubulețe, se amestecă și se lasă la rece o oră ca să se întrepătrunda gusturile. Se adaugă maioneza făcută din muștar: se amesteca muștarul cu uleiul care se adaugă ca la maioneza obișnuită.

Salată săsească nr. 2
O altă variantă a acestei salate se face cu pipote și este complet diferită:

Se folosesc morcovi, țelină, gulie și măr care se dau prin răzătoare. Pipotele și inimile de pui se fierb separat se răcesc și se taie în felii. Se amestecă totul și cu un dressing făcut din iaurt, suc de lămâie, o linguriță de muștar și una de maionează și se presară cu verdeață proaspătă.

Dar mica mea cercetare nu s-a oprit aici - și mare mi-a fost supriza să găsesc printre notițele mele această rețetă, tot de salată săsească - culeasă, cred, că prin 2017/2018 de prin cine mai știe ce sat din Ardeal:

Salată săsească nr. 3
Ingrediente:
4 cartofi mari, fierți și tăiați cubulețe sau feliuțe
1 ceapă roșie, tăiată mărunt
4 castraveți murați, tăiați în bucățele
200 g șuncă sau slănină afumată, tăiată cubulețe
200 g smântână sau iaurt
Sare și piper, după gust
Mărar sau pătrunjel proaspăt tocat pentru garnisire (opțional)

Instrucțiuni:

După ce au fost fierți, lasă cartofii să se răcească și apoi taie-i în cubulețe sau feliuțe și așază-i într-un bol mare pentru salată.
Adaugă ceapa roșie mărunțită peste cartofi.
Taie castraveții murați în bucățele și adaugă-i în bol.
Adaugă cubulețele de șuncă sau slănină afumată peste celelalte ingrediente.
Adaugă smântâna sau iaurtul în cantitatea dorită pentru a lega ingredientele împreună. Poți să ajustezi cantitatea de smântână sau iaurt în funcție de preferințele tale pentru textura și gustul salatei.
Asezonează salata cu sare și piper, după gust. Asigură-te că asezonezi bine, dar începe cu o cantitate mică și adaugă mai mult dacă este necesar.
Amestecă toate ingredientele în bol pentru a le combina uniform.
Opțional, poți să presari mărar sau pătrunjel proaspăt tocat deasupra salatei pentru a o garnisi.
Lasă salata să se răcească în frigider timp de aproximativ o oră înainte de a o servi. Acest lucru va permite aromele să se combine și să devină mai gustoasă.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstime



Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin