Când dă vaca usturoi? Când îl papă pe-al ursului!

Începe curând sezonul de leurdă, această plantă redescoperită de bucătari în ultimii ani și care are parte de un statut privilegiat printre surorile ei, grație trendului de consum instaurat de prin 2017 în restaurantele noastre.

Leurda sau usturoiul ursului (Allium ursinum) apare în păduri prin martie/aprilie și după ce înflorește nu mai este destinantă consumului uman. La începutul verii ea dispare cu totul. Dat fiind sezonul scurt, trebuie să nu amânăm salata de azi pe cea de mâine.

Merge în salate, în pestouri, sosuri, cu paste, în ciorbă etc. Are un gust usturoiat, dar nu mult mai puțin agresiv, fără să lase post-gustul supărtor al acestuia și este mult mai fresh.

 De departe, cea mai fascinantă experiență a mea cu leurda a fost într-o comunitate de romi din Galați. Aceștia își duc, în sezon, vacile la păscut exclusiv de leurdă iar laptele are o ușoară aromă usturoiată, plăcută, inedită. Din păcate nu am avut ocazia să consum și brânză din acest lapte infuzat direct înăuntrul bovinei, dar tare curios aș fi! Bașca, bag mâna-n foc că dacă brânza e făcută cum trebuie are șanse mari să devină o delicatesă recunoscută internațional.

Cosmin Dragomir

foto: pixabay.com

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin