De ce se pune un praf de mălai în apa pusă la fiert pentru mămăligă

O majoritate covârșitoare a celor care fac mămăligă apelează la gestul deja instinctiv de a presăra mălai, cât să prinzi între degete, peste apa pusă la fiert. Tot timpul m-am întrebat de ce se face asta, mai ales că din punct de vedere tehnic (fizic și chimic) acest lucru nu influențează cu nimic mersul bun al facerii mămăligii. 

Un rost trebuia să aibă, dar nu-l dibuiam. Răspunsurile erau aceleași: ori “așa se face” ori legate de tot felul de mituri alimentare precum “fierbe apa mai repede” (total fals), nu va “face cocoloașe” (altă bazaconie!).

Există însă o explicație logică, zămislită din necesitate și adaptare la nevoi, perpetuată din gospodină-n gospodină și care și-a pierdut de mult timp sensul originar. Asta nu a dus, desigur, și la întreruperea automatismului din fața ceaunului de tuci. Pe timpuri, în casele cu mai multe gospodine (mamă cu fete, soacră cu nurori etc.) toată lumea trebăluia prin casă, iar cine ajungea prin dreptul plitei mai “grijea” și de oale. Ei bine, acel praf aruncat parcă aiurea peste apă era semnul că se adăugase deja sare și nu cumva să mai pună careva, că stricau bunătate de „măliguță”! 

Așadar, poftă bună și la multe MBS-uri!


Cosmin Dragomir

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin