Ziua Națională a Sarmalelor în Suedia

Denumirea de sarma acoperă o arie extrem de extinsă de preparate care constau într-un amestec de carne tocată, orez sau diferite legume cu condimente și sunt preparate termic în învelișuri vegetale. Există doi termeni care au împânzit lumea și care trimit la acest fel de mâncare: sarma (a înveli) și dolma (a umple), ambele turcești. În unele țări au denumiri nebănuite (am scris cu altă ocazie despre subiect), iar în altele sunt traduse mot-a-mot prin rulouri de varză sau funcție de frunza folosită. 

O poveste insolită despre sarmale vine din Suedia. Istoria spune că în 1709, după ce a pierdut în fața rușilor bătălia de la Poltava, regele Carol al XII-lea al Suediei a cerut azil Imperiului Otoman și s-a refugiat la Bender (Tighina) pe teritoriul actual al Republicii Moldova. A petrecut acolo mai mult de cinci ani și 1715 s-a întors în Suedia, împreună cu turcii care l-au creditat, afaceriști care au rămas în țara scandinavă până în 1732. Se pare că în acea perioadă dolma turcească a cucerit gusturile foștilor vikingi. De fapt, vikingii s-au dedulcit la sarmale, după cum o să vedeți mai jos. 

Cea mai veche rețetă scrisă de la ei apare în 1756 într-o carte de bucate celebră scrisă de Cajsa Warg, Acea variantă e mult mai apropiată de cele orientale: e învelită în frunză de viță de vie (care nu crește în nord) și conține miel, orez (care, de asemenea, nu se cultivă la această latitudine) și suc de lămâie (fruct mediteraneean). Dar, Cajsa Warg menționează că cei care nu își permit frunze de viță de vie le pot înlocui cu varză. 

Menționăm că termenul suedez pentru sarmale este Kåldolmar și este singurul nume european care provine din turcescul dolma, toate celelalte pornesc etimologic din sarma sau au alte denumiri. 

Spuneam mai sus de „dedulcire”: în prezent, multe dintre variantele sarmalelor suedeze sunt consumate precum mul mai celebrele lor chifteluțe - cu sos, cartofi fierți sau piure și dulceață de fructe de pădure (finlandezii le pun sirop de arțar!). 

Ziua Națională a Sarmalelor este sărbătorită pe 30 noiembrie, data la care Carol al XII-lea a fost ucis într-o campanie militară în Norvegia, iar istoricii spun că, de fapt, data a fost aleasă mai ales pentru a contracara faptul că 30 noiembrie era, neoficial, data marcării fascismului în Suedia. Din 2013 Ziua Națională a Sarmalelor este celebrată la Muzeul Național de Istorie a Suediei din Stockholm. 

 

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin