Belolučene Paprike: o delicatesă balcanică

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Belolučene Paprike este un preparat tradițional din regiunea Balcanilor, cunoscut pentru combinația sa delicioasă de ardei copți și usturoi. Acest fel de mâncare este apreciat în special în Serbia. Numele "Belolučene Paprike" se traduce în română ca "ardei cu usturoi", reflectând ingredientele de bază ale acestui preparat.

Prepararea și consumul ardeilor copți este o tradiție de lungă durată în Balcani. Ardeii sunt o parte esențială a dietei locale, fiind disponibili în abundență în timpul sezonului de vară. Aceștia sunt adesea conservați pentru iarnă, permițându-le să fie savurați pe tot parcursul anului.

Ingrediente:

8-10 ardei roșii: de preferat ardei kapia sau ardei grași, care sunt dulci și aromatizați.
4-5 căței de usturoi: tocați mărunt.
100 ml ulei de floarea-soarelui: pentru a prăji ardeii și pentru dressing.
50 ml oțet de vin alb
Sare și piper
o legătură de pătrunjel proaspăt:

Rețeta:
Spălați bine ardeii și uscați-i. Coaceți ardeii pe grătar, în cuptor sau pe plită până când pielea devine neagră și se desprinde ușor. Întoarceți-i pe toate părțile pentru a se coace uniform.

Puneți ardeii copți într-un bol mare și acoperiți-l cu un capac sau folie de plastic. Lăsați-i să stea timp de 15-20 de minute pentru a se aburi, ceea ce va facilita îndepărtarea pielii. După ce s-au răcit puțin, curățați pielea arsă, tăiați ardeii în fâșii și îndepărtați semințele.

Într-un bol mic, combinați usturoiul tocat cu oțetul și puțină sare. Lăsați-l să stea timp de 5-10 minute pentru ca aromele să se amestece.

Într-un bol mare, combinați fâșiile de ardei copți cu amestecul de usturoi și oțet. Adăugați uleiul de floarea-soarelui și amestecați bine pentru a acoperi uniform ardeii cu dressingul.

Adăugați sare și piper după gust. Amestecați din nou pentru a distribui condimentele uniform.

Unele variante includ adăugarea de brânză feta sfărâmată sau măsline kalamata pentru un plus de gust și textură. Altele pot adăuga legume suplimentare, cum ar fi tomatele cherry sau ceapa roșie, pentru a crea un preparat mai complex și colorat.

Pentru cei care preferă o notă picantă, ardeii iuți sau fulgii de chili pot fi adăugați în dressing. De asemenea, unele rețete moderne înlocuiesc oțetul de vin alb cu oțet balsamic pentru un gust mai dulce și mai complex.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin