Treska, salata de pește din fosta Cehoslovacie comunistă

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Salata Treska este o mâncare specifică bucătăriei slovace și cehe, o salată de pește care a câștigat popularitate în regiune încă din perioada comunistă. Este o combinație unică de pește alb, de obicei cod sau merluciu, conservat în maioneză, cu diverse legume. Pe lângă valoarea sa nutritivă, Treska se distinge printr-o istorie interesantă și prin faptul că a devenit un fel de mâncare emblematic în cultura culinară a Slovaciei și a Republicii Cehe.

Rețeta își are originile în perioada postbelică a secolului 20, când alimentele conservate au devenit populare în Europa de Est, inclusiv în Slovacia și Cehia, ca o modalitate de a prelungi termenul de valabilitate al produselor alimentare și de a asigura o sursă stabilă de nutrienți. Într-o epocă în care accesul la ingrediente proaspete era adesea limitat, salata Treska oferea o opțiune delicioasă și satisfăcătoare, potrivită atât pentru mesele de zi cu zi, cât și pentru ocaziile speciale.

Peștele conservat în maioneză, împreună cu legumele, oferea o alternativă accesibilă și hrănitoare la carne. Popularitatea sa a crescut rapid, Treska devenind un element de bază în dieta locală, dar și o mândrie culinară în cafenelele și restaurantele din Slovacia și Cehia. Astăzi, este adesea asociată cu amintirile din copilărie ale celor care au crescut în această regiune și continuă să fie un fel de mâncare popular, servit în multe gospodării și restaurante.

Rețeta Clasică
Ingrediente:
500g de file de cod sau merluciu, fiert și răcit
200g de maioneză
100g de iaurt natural sau smântână (pentru o variantă mai ușoară)
1 ceapă mică, tocată fin
2-3 castraveți în oțet, tocați mărunt
1 morcov mare, ras
Sare și piper, după gust
1 lingură de muștar, pentru un plus de aromă
Mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat, pentru décor

Instrucțiuni:
Pregătiți peștele: Fierbeți fileul de pește în apă cu puțină sare până când este complet gătit, apoi lăsați-l să se răcească. Odată răcit, dezmembrați peștele în bucăți mici, asigurându-vă că îndepărtați toate oasele.

Amestecați ingredientele: Într-un bol mare, combinați bucățile de pește, ceapa tocată, castraveții în oțet, și morcovul ras. Adăugați maioneza și iaurtul sau smântâna, apoi amestecați bine. Condimentați cu sare, piper și muștar după gust.

Lăsați să se odihnească: Pentru cele mai bune rezultate, acoperiți salata și lăsați-o în frigider pentru câteva ore sau peste noapte. Acest pas permite aromelor să se contopească și intensifică gustul salatei.

Servește: Servește salata rece, garnisită cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat.

Treska poate fi savurată ca atare, pe pâine prăjită sau ca parte a unui bufet la ocazii speciale. Varietatea ingredientelor și ușurința cu care poate fi adaptată preferințelor individuale fac din salata Treska o mâncare iubită și versatilă. Indiferent de variantele de ingrediente alese, Treska rămâne un simbol al creativității și al rezilienței culinare din Slovacia și Cehia, aducând împreună generații prin gustul său unic și povestea sa bogată.

Cosmin Dragomir
Foto: dreamstime


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin