Șase alimente de care ai uitat (sau nu au ştiut), dar care te ajută să slăbeşti

Sunt nu numai bogate în fibre, dar şi gust, şi aromă, şi mai conţin şi multe substanţe nutritive. Dar reţine: echilibrul în toate este cheia succesului!

Dovleacul (o cană) conţine 7 grame de fibre şi 116 calorii, în plus este o sursă bogată de alfa și beta-caroten. Seminţele sunt o sursă importantă de omega 3. Este una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii, 100 de grame având doar 26 calorii şi nu conţine grăsimi saturate sau colesterol. În schimb, este o sursă bogată de fibre dietetice, anti-oxidanţi, minerale şi vitamine. Dieteticienii îl recomandă în controlul colesterolului şi in programele de reducere a greutăţii. Dovleacul depozitează multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina E.
Din nou Madam de Frisee îţi sare în ajutor. Ia de aici reţeta ei.

artichokes-1101_960_720
Anghinarea - o tulpină medie are cam 8 grame de fibre şi 87 de calorii. În plus, anghinarea congelată conţine aceeaşi cantitate de fibre ca şi cea proaspătă. Această legumă sănătoasă și gustoasă te ajută să slăbești ușor, datorită proprietăților sale diuretice și de ardere a grăsimilor. Pe lângă faptul că ajută la slăbit, este și o sursă importantă de vitamina B, fier, magneziu, aminoacizi, flavonoide, fosfor și potasiu. De asemenea, este important de notat că anghinarea are mai puțin de 1% grăsime și o cantitate foarte mică de calorii (22 calorii la 100 de grame).
Deci anghinarea ajută la slăbit datorită a trei factori: nivelul scăzut de calorii, efectul diuretic și capacitatea sa de a arde grăsimea.
Destul de puţin folosită în bucătăria românească, dar o adevărată regină a celei franţuzeşti. Încearcă reţeta propusă de Madame de Frisee. Ştie ea ce ştie.

brussels-sprouts-2812292_1920

Varza de Bruxelles (1 cupă) conţine 6 grame şi 65 de calorii, are mai multă proteină decât majoritatea legumelor. 100 de grame de varză de Bruxelles înseamnă doar 43 de calorii, 0 grame de grăsimi, 9 grame de carbohidraţi (dintre care 2.2 grame de zaharuri şi 3.8 grame de fibre) şi peste 3 grame de proteine. De asemenea, la aceeaşi cantitate, organismul tău va primi 195% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina K, 125% din DZR de vitamina C şi peste 10% din DZR de vitamina A, vitamina B6, folaţi, potasiu şi mangan. Numeroase studii arată că un consum regulat de legume crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles, ar putea reduce riscul de obezitate, diabet, boli de inimă şi alte probleme de sănătate.
Din nou, nu prea populară în bucătăria românească, dar atât de gustoasă în cele mai simple mâncăruri de pe alte meleaguri. Madame de Frisee ia din nou măsuri de educare a populaţiei în acest sens şi ne recomandă această reţetă.

Kiwi - o cană are 5 grame de fibre şi 110 calorii. Un kiwi furnizează 273% din nevoile zilnice de vitamina C. Ce conţine un fruct de kiwi: vitamina C, vitamina K, acid folic, flavonoide, potasiu (la fel de mult precum o banană), vitamina E, beta-caroten, luteină, fibre, Magneziu, Cupru, Fosfor. În plus, kiwi conţine şi alţi antioxidanţi, cum ar fi vitamina E ţi polifenolii care îmbunătăţesc elasticitatea pielii şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Tot datorită acţiunii sale antioxidante, kiwi luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, substanţe care accelerează îmbătrănirea pielii. Acest fruct este foarte bun pentru fumatori, îmbunătăţeste tranzitul intestinal şi este aliatul tău în lupta cu kilogramele pentru că are mai mult de 80% apă şi doar 0.3% grăsimi, dar un aport important de potasiu, care are un efect drenant şi diuretic.

rasberry-2812469_1920

Zmeura - 150 de grame de zmeură conţin 8 grame de fibre şi 64 de calorii. Bobiţele magice sunt bogate în acid elagic, care ajută la luptă împotriva cancerului.
Aceste boabe sunt bogate în acidul elagic, un compus fenolic, ce ajută la prevenirea cancerului, care inhibă creşterea celulelor canceroase şi care opreşte dezvoltarea anumitor forme de cancer. În plus, zmeura conţine antioxidanţi puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina şi acidul galic. De asemenea, fructele de zmeură sunt și o sursă bogată de acid folic, atât de necesar femeilor însărcinate și celor care vor să rămână gravide. Femeile însărcinate pot consuma și ceai din frunze de zmeură.
Zmeura este săracă în calorii și ajută la pierderea de kilograme. Dintre toate fructele, zmeura conține cele mai mari cantități de zinc, necesar dezvoltării copiilor, așa că ar trebui să fie introdusă în alimentația celor mici. Este plină de vitamina B3, biotină, acid folic şi fier, având o putere antioxidantă mai mare cu 50% decât căpşunile.
La fel ca şi anghinarea, şi zmeura se poate consuma şi congelată - adică poţi folosi şi produse congelate dacă nu este sezon.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin