8 principii ale alimentaţiei şi sănătăţii (lectură lungă, dar merită!)

Beneficiile unui stil de viață sănătos sunt enorme. Este important să știi că poți să:

• trăiești mai mult

• arăți și să te simți mai tânăr

• îți păstrezi oasele puternice

• ai mai multă energie

• eviți impotența

• slăbești

• eviți accidentul vascular cerebral

• reduci nivelul colesterolului din sânge

• previi pietrele la rinichi

• previi și chiar inversa bolile de inimă

• îți ferești copilul de la a face diabet de tip 1

• reduci riscul apariției cancerului de prostată, de sân și a altor forme de cancer

• atenuezi constipația

• îți păstrezi vederea și la bătrânețe

• îți scazi tensiunea arterială

• previi și tratezi diabetul

• eviți Alzheimer

• eviți intervențiile chirurgicale în multe situații

• învingi artrita

Acestea sunt doar câteva din avantaje și le poți avea pe toate. Prețul? Modifică-ți dieta. Niciodată nu a fost mai ușor să obții astfel de beneficii profunde. Vrem să rezumăm lecțiile despre hrană, sănătate și boli pe care le-am învățat de-a lungul timpului în următoarele opt principii. Aceste principii ar trebui să arate modul în care ne hrănim singuri, modul în care ne gândim la sănătate și modul în care percepem lumea.

PRINCIPIUL # 1

Nutriția reprezintă activitățile combinate ale nenumăratelor substanțe alimentare. Întregul este mai mare decât suma părților sale.
Substanțele chimice pe care le primim de la alimentele consumate sunt angajate într-o serie de reacții care lucrează în mod concertat pentru a ne oferi o stare de sănătate bună. Aceste substanțe chimice sunt orchestrate cu atenție prin controale complexe în interiorul celulelor noastre, iar aceste controale decid unde se duce fiecare substanță nutritivă, cât de mult din fiecare nutrient este necesar și când are loc fiecare reacție.

Corpurile noastre au evoluat odată cu această rețea de reacții extrem de complexă, pentru a obține beneficii maxime din alimentele integrale, în formă naturală. Organismele noastre au învățat cum să beneficieze de substanțele chimice din produsele alimentare, renunțând la unele și folosindu-le pe altele, după cum consideră de cuviință.


PRINCIPIUL # 2

Suplimentele de vitamine nu sunt un panaceu pentru o sănătate bună.
Deoarece nutriția funcționează ca un sistem biochimic complex, care implică mii de substanțe chimice și mii de efecte asupra sănătății tale, este lipsit de sens ca nutrienții izolați folosiți drept suplimente să poată înlocui alimentele integrale. Suplimentele nu vor conduce la o stare de sănătate de lungă durată și pot provoca efecte secundare neprevăzute. În plus, pentru cei care se bazează pe suplimente, schimbarea benefică și susținută a dietei este amânată. Pericolele unei diete occidentale nu pot fi depășite prin consumul de pilule nutritive.

Nu este vorba că aceste substanțe nutritive nu sunt importante. Ele sunt – dar numai atunci când sunt consumate ca hrană, nu ca suplimente. Izolarea nutrienților și încercarea de a obține beneficii egale cu cele ale alimentelor integrale dezvăluie o ignoranță a modului în care nutriția funcționează în organism. Odată cu trecerea timpului, sunt încrezător că vom continua să “descoperim” că, bazându-ne pe utilizarea suplimentelor nutritive izolate pentru menținerea sănătății, consumând în același timp dieta occidentală, nu este doar o risipă de bani, ci este și potențial periculos.


PRINCIPIUL # 3

Nu există practic nicio substanță nutritivă în alimentele de origine animală care să nu poată fi furnizată mai bine de plante.
Consumul de carne este o experiență nutrițională semnificativ diferită față de consumul de vegetale. Alimentele vegetale au în mod cert mai mulți antioxidanți, fibre și minerale decât alimentele de origine animală. De fapt, alimentele de origine animală sunt aproape complet lipsite de multe dintre aceste substanțe nutritive, și în plus au mult mai mult colesterol și grăsimi. Alimentele de origine animală conțin puțin mai multă proteină decât alimentele vegetale, dar și mai multă vitamina B12 și vitamina D, deși vitamina D se găsește în mare măsură în lapte.

Prin definiție, pentru ca un produs chimic alimentar să fie un nutrient esențial, acesta trebuie să îndeplinească două cerințe:
• substanța chimică este necesară pentru buna funcționare a organismului uman
• substanța chimică trebuie să fie ceva ce corpurile noastre nu pot produce pe cont propriu, și, prin urmare, trebuie să fie obținută dintr-o sursă externă

Un exemplu de substanță chimică care nu este esențială este colesterolul, o componentă a produselor de origine animală care nu există în produsele alimentare vegetale. În timp ce colesterolul este esențial pentru sănătate, corpurile noastre pot produce tot necesarul; așa că nu trebuie să îl consumăm din alimente. Prin urmare, nu este un nutrient esențial. Există patru substanțe nutritive pe care alimentele de origine animală le conțin iar alimentele vegetale nu: colesterolul și vitaminele A, D și B12. Trei dintre acestea sunt substanțe nutritive neesențiale. Colesterolul este produs de corpul nostru în mod natural.
Vitamina A poate fi produsă cu ușurință de organismul nostru din betacaroten, iar vitamina D poate fi produsă de către corpul nostru prin expunerea pielii la soare aproximativ cincisprezece minute odată la câteva zile. Se estimează că deținem în corpul nostru un depozit de vitamina B12 care să fie suficient pentru o durată de trei ani. În schimb, dacă nu consumi produse de origine animală, mai ales dacă ești gravidă sau alăptezi, trebuie să iei în mod regulat un mic supliment de B12 și să iei în considerare testarea nivelurilor acestei vitamine.


PRINCIPIUL # 4

Genele nu provoacă boala pe cont propriu. Genele funcționează numai dacă sunt activate iar nutriția joacă un rol esențial în determinarea genelor, bune și rele, exprimate.
Putem spune cu siguranță că genetica stă la baza fiecărei boli. Genele noastre reprezintă codul pentru tot ce există în corpul nostru, bun și rău. Fără gene, nu ar exista cancer. Fără gene, nu ar exista obezitate, diabet sau boli de inimă. Și fără gene, nu ar exista viață.

Genele inactive nu au niciun efect asupra sănătății noastre. Acest lucru este evident pentru majoritatea oamenilor de știință și pentru cei mai puțini cunoscători, însă semnificația acestei idei este rareori înțeleasă. Care este cauza care determină unele gene să rămână latente, iar pe altele să se exprime? Răspunsul: mediul, în special dieta. În corpul nostru, nutriția este factorul de mediu care determină activitatea genelor.

PRINCIPIUL #5

Nutriția poate controla în mod substanțial efectele adverse ale substanțelor chimice nocive.
În presă apar în mod regulat povești despre substanțele chimice care cauzează cancer. Acrilamida, îndulcitorii artificiali, nitrozaminele, nitriții, alarul, aminele heterociclice și aflatoxina, toate au fost legate de cancer în studiile experimentale.
Există o percepție larg răspândită conform căreia substanțele chimice toxice care își croiesc drum în corpul nostru într-un mod sinistru cauzează cancerul. De exemplu, oamenii citează adesea preocupările legate de sănătate pentru a-și justifica opoziția față de folosirea excesivă a antibioticelor și a hormonilor în creșterea animalelor de fermă. Este considerat că ar fi sigur să mănânci carne dacă nu ar conține acele substanțe chimice artificiale în ea. Cu toate acestea, pericolul real al cărnii îl reprezintă dezechilibrele nutritive, indiferent de prezența sau absența acestor substanțe chimice toxice. Cu mult înainte ca substanțele chimice moderne să fie introduse în alimentele noastre, oamenii au început să experimenteze mai multe forme de cancer și boli de inimă atunci când au început să consume mai multe produse de origine animală.
Este util să privim acest principiu într-un alt mod: o boală cronică, cum ar fi cancerul, durează ani să evolueze. Acele substanțe chimice care inițiază cancerul sunt adesea cele mai mediatizate. Totuși, ceea ce nu este mediatizat este faptul că procesul bolii continuă mult timp după inițiere și poate fi accelerat sau reprimat prin nutriție în timpul etapei sale de dezvoltare. Cu alte cuvinte, nutriția determină în primul rând dacă boala va avansa în mod ireversibil.

PRINCIPIUL # 6

Aceeași nutriție care previne boala în stadiile incipiente (înainte de diagnosticare) poate, de asemenea, opri sau reversa boala în stadiile sale ulterioare (după diagnosticare).
Merită repetat faptul că bolile cronice necesită mai mulți ani pentru a evolua. De exemplu, există o percepție generală conform căreia cancerul de sân poate apărea în adolescență, dar există posibilitatea să nu fie detectat decât după menopauză! Pentru mulți, acest aspect se traduce în noțiunea fatalistă conform căreia puține lucruri se pot face mai târziu în viață.
În cazul animalelor de laborator, cancerul care s-a declanșat și se află în stadiu de dezvoltare poate fi încetinit, oprit sau reversat printr-o alimentație bună. Din fericire pentru noi, aceeași nutriție optimă maximizează starea de sănătate în fiecare etapă a unei boli. În ce privește oamenii, rezultatele cercetărilor au arătat că o dietă bazată pe alimente integrale și legume reversează bolile cardiace avansate, ajută persoanele obeze să piardă în greutate și îi ajută pe diabetici să renunțe la medicamente și să se întoarcă la o viață mai normală, apropiată de cea anterioară îmbolnăvirii de diabet.
Desigur, unele boli par a fi ireversibile. Bolile autoimune sunt, probabil, cele mai înfricoșătoare, pentru că odată ce corpul se întoarce împotriva lui însuși, poate deveni de neoprit. Și totuși, uimitor, chiar și unele dintre aceste boli pot fi încetinite sau atenuate prin dietă.
Prevenția este mai bună decât tratamentul, și cu cât consumăm mai devreme în timpul vieții alimente sănătoase, cu atât vom fi mai sănătoși. Dar pentru cei care se confruntă deja cu povara bolii, nu trebuie să uităm că nutriția poate să joace un rol vital.

PRINCIPIUL # 7

Nutriția care este cu adevărat benefică pentru o boală cronică va susține sănătatea până la final. Îndată ce am început să înțeleg mai multe despre procesele biochimice ale diferitelor boli, am ajuns, de asemenea, să văd cum aceste boli au multe în comun. Datorită acestor impresionante trăsături comune, este logic ca aceeași nutriție corectă să genereze sănătate și să prevină bolile. Chiar dacă o dietă bazată pe alimente integrale și legume este mai eficientă în tratarea bolilor de inimă decât a cancerului cerebral, puteți fi siguri că această dietă nu va dezvolta vreo boală în timp ce oprește o alta. Nu va fi niciodată “rea” pentru tine. Această dietă corectă nu poate decât să ajute. Prin urmare, mi-e teamă că nu am o formulă diferită, viabilă pentru fiecare boală în parte. Am doar o singură dietă. Avem acum oportunitatea de a clarifica în mare parte confuzia publică incredibilă. Pur și simplu, puteți maximiza starea de sănătate cu o dietă simplă.

PRINCIPIUL # 8

O alimentație corectă înseamnă sănătate în toate zonele existenței noastre. Toate părțile sunt interconectate.
Mâncatul este probabil cea mai intimă întâlnire pe care o avem cu lumea noastră; este un proces în care ceea ce mâncăm devine parte a corpului nostru. Dar și alte experiențe sunt importante, cum ar fi activitatea fizică, sănătatea emoțională și mentală și bunăstarea mediului nostru înconjurător. Încorporarea acestor sfere diferite în conceptul nostru de sănătate este importantă deoarece toate sunt interconectate. Într-adevăr, acesta este un concept holistic.
Mai mult, se pare că, dacă consumăm cele mai sănătoase alimente pentru noi, astfel contribuim la o planetă mai sănătoasă. Urmând o alimentație integrală, pe bază de plante, folosim mai puțină apă, mai puțin teren, mai puține resurse și producem mai puțină poluare și mai puțină suferință pentru animalele noastre de fermă. Alegerile noastre alimentare au un impact incredibil nu numai asupra metabolismului nostru, ci și asupra declanșării, dezvoltării și chiar inversării bolii, asupra energiei noastre; asupra activității noastre fizice, asupra sănătății noastre emoționale și mentale și asupra mediului nostru înconjurător. Toate aceste sfere aparent separate sunt puternic interconectate.
Cui îi pasă până la urmă?
Aplicabilitatea acestor principii nu trebuie subestimată. Cel mai important, ele pot contribui la reducerea confuziei publice în ceea ce privește alimentația și sănătatea. Beneficiile înțelegerii acestor principii sunt extinse și profunde pentru indivizi, societăți, animalele și planeta noastră.

(Sursa)


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin