„Războiul” kürtőskalács-ului

Poate nu știați, dar celebrul cozonac secuiesc a fost înregistrat la Uniunea Europeană de slovaci. O asociație din Skalica (o localitate de le ei) a documentat și depus un dosar cu șine la forurile europene și în 2004 a obținut brevetarea Skalicky trdelnik ca produs specific slovac. Nici măcar nu ar fi prima oară când ne-o iau înainte, bryndza (din brânză) o este marcă înregistrată tot a lor. Ulterior, au vrut să-și arate mușchii și să ne arate că îl au mai mare și, în 2011, au făcut un cozonac secuiesc de aproape 2 metri, mai precis 1,93 m.

Chibiții secui de pe margine se stricau de râs: pe câți credeți voi că săturați cu amărâtul ăsta?, i-au întrebat potenții noștri. Dreptatea era de partea alor noștri, căci se știe peste mări și țări că secuii îl au mai mare. Și ca să dovedească și-au scos la vedere recordurile locale:

În 2007 covăsnenii din Ozun au făcut un cozonac de 2,5 m, apoi, doi ani mai târziu, unul de aproape 10 m. Tot în 2009, vecinii lor din Sântion Luca au făcut unul de 14 m.

Dar urzeala cozonacului secuiesc tot nu s-a terminat, și în același sezon, dar mai spre iarnă, alți secui, de data asta din Ruseni (Tg. Secuiesc), și-au suflecat mâinile și au pârlit la focul dragonului transilvan un cozonac de 16,8 m lungime și 33,5 de kilograme  (22 de făină, unul de unt, 10 de smântână și o juma’ de kil’ de drojdie), de unde și vorba că la Târgu Secuiesc umblă T-Rex cu colacu-n coadă!

 Sursa: Kürtőskalács – colac “secuiesc”, Pozsony Ferenc în etno.brasov.ro, nr 6/2012

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin