Ardeiul iute - rău, da' bun (rău)

Înlătură migrenele

Să vă pulverizați ardei iute în nas? Sigur, poate să vă usture. Dar, de asemenea, vă poate opri migrena. Pulverizatorul are o formulă specială de capsaicină, o substanță chimică conținută de ardeiul iute. Ea amorțește nervul trigemen, locul unde încep unele migrene și dureri de cap. Șapte din zece persoane care au participat într-un studiu și care au avut migrene, tensiune și alte dureri de cap spun că durerea le-a cedat de tot pentru o vreme. Toți au spus că merită usturimea.

Vă prelungiți viața

Mâncați un ardei și puteți trăi mai mult. Un studiu amplu a arătat că adulții care au mâncat cel puțin un ardei iute roșu proaspăt sau uscat pe lună, timp de aproape 20 de ani, și-au redus riscul de deces timpuriu cu 13%. Cercetătorii nu sunt siguri de ce, dar cred că un merit poate fi datorat nutrienților ardeilor și puterii lor de a lupta împotriva inflamației și a obezității.

Vă desfundă nasul

Vă curge nasul sau îl aveți înfundat, iar medicul dumneavoastră vă spune că aveți rinită nealergică? Este atunci când nasul curge în mod constant, dar nu este de la frig, alergii sau fum de țigară. Dacă da, atunci un puf de capsaicină poate ajuta la calmarea simptomelor. Pe moment s-ar putea să vi se pară că vă agravează starea însă capsaicina își va face efectul imediat. Senzația de nas înfundat poate să nu vă mai deranjeze câteva luni.

Accelerează metabolismul

Senzația de fierbințeală în tot corpul pe care o simțiți când mâncați un ardei iute este mai mult decât o senzație. Capsaicina - substanța chimică din spatele acesteia - mărește rata la care se încălzește întregul corp. De asemenea, activează un neuron senzorial numit TRPV1, care ajută la împiedicarea formării grăsimilor și la controlul apetitului. Această combinație de metabolizare accelerată vă poate ajuta să scădeți în greutate. Cercetătorii speră să aplice aceste cunoștințe pentru a reduce creșterile în greutate.

Bruiază semnalele durerii

Capsaicina declanșează o senzație de căldură către celulele nervoase care în mod normal țipau: „Au mă doare!” Mesajul care va ajunge însă la creierul dumneavoastră va fi: „Iute!” Acest truc de schimbare a semnalului a fost folosit de secole pentru a ajuta la controlul durerii.

Calmează artrita

Capsaicina este super ingredientul din multe creme, loțiuni și plasturi care folosesc căldura pentru a înlătura rapid durerea. Într-un studiu, aceasta a redus la jumătate disconfortul dat de artrită și fibromialgie în doar câteva săptămâni. Rezultatele din alte studii au fost mai puțin convingătoare, ceea ce sugerează faptul că aceasta funcționează cel mai bine atunci când este utilizată împreună cu un alt analgezic. În orice caz, trebuie aplicată destul de des.

Pare să ajută în lupta cu cancerul

În laborator, capsaicina pare să ucidă celulele legate de mai mult de 40 de tipuri de cancer, inclusiv cancerele de colon, ficat, plămâni, pancreas și leucemia. Chimicala picantă modifică modul în care unele gene legate de celulele canceroase acționează și chiar le împiedică să crească. Dar alte cercetări sugerează că însăși capsaicina poate fi legată de cancer. Sunt necesare mai multe studii.

Conservă mâncarea

Ardeii iuți sunt antimicrobieni naturali. Asta înseamnă că ei ucid germeni și alte microorganisme care pot strica conservele sau produsele alimentare ambalate. Producătorii testează pentru a vedea dacă extractele de ardei iute ar putea fi o alegere mai bună decât conservanții artificiali.

Vă stimulează organismul 

Ardeii iuți au avantaje majore pentru sănătate - pentru că-s plini de vitamine. În ceea ce privește vitamina C, au bătut portocalele cu scorul de 3 la 1. Sunt, de asemenea, plini de vitaminele A, B și E. Unele studii sugerează că capsaicina acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja celulele și ajută la reducerea inflamației.

Fiți atenți la denumiri

Chile este denumirea în spaniolă pentru „ardei”. În Mexic, un chile poate fi orice fel de ardei, chiar și cel nepiperat sau dulce. Dar aproape oriunde altundeva, Chile sau Chili înseamnă iute. Soiurile de ardei iute includ Anaheim, cayenne, habanero, jalapeno, paprika, Tabasco, dar și unii ardei grași. Dacă vedeți un nume înfricoșător, cum ar fi Ghost, Scorpion sau Reaper, înseamnă că trebuie să aveți grijă.

Cât de iute este, totuși, un ardei iute?

Ardeii iuți au propriile lor clasificări. Scala de iuțime Scoville evaluează nivelul capsaicinei bazat pe cantitatea de apă cu zahăr necesară pentru neutralizarea iuțimii. Aceasta variază de la 0 la 1.641.183 unități de iuțime Scoville (SHU). Cel mai mare scor îl are Carolina Reaper, cel mai iute ardei de pe pământ. Sfaturi de cumpărare: Ardeii uscați sunt mai iuți decât cei proaspeți. De obicei, cu cât este mai subțire tulpina cu atât este mai iute ardeiul.

Ardeii iuți pun „gust” în „gustări”

Gustările super-picante sunt deja mai mult decât o tendință gastronomică. Dar prea mult ardei iute vă poate provoca durere abdominală, greață, vărsături, diaree sau senzație de arsură în intestine. Chiar și copiii ajung în camerele de urgentă ale spitalelor de la prea multă ronțăială. Un truc mai sigur pentru un plus de gust ar fi să presari un pic de ardei iute pe floricele de porumb sau pe alte snack-uri pe care le preferi.

Condiment universal la mâncare

Puțin ardei poate merge la orice fel de mâncare. Păstrați în congelator o pungă cu ardei tocați sau feliați pentru a adăuga instant culoare și aromă oricărui fel de mâncare. Tăiați mărunt ardei proaspeți pentru a vă asezona pizza sau pastele. De asemenea, îi puteți găti sau coace pentru un alt fel de gust. Asigurați-vă că purtați mănuși de cauciuc atunci când manevrați ardei super iuți, precum jalapeno sau serrano. Scoateți semințele pentru a reduce iuțimea.

112 Capsaicină

Veți ști imediat dacă nu vă împăcați cu ardeii iuți. Inhalat, vă poate declanșa inclusiv astmul. Dacă mâncați un ardei cu adevărat iute, săriți peste apă și luați mici înghițituri de lapte ori înghețată - sau brânză de vaci. Apa nu dizolvă capsaicina, dar grăsimea din lapte da. Dacă nu consumați lapte, mâncați o bucată de pâine sau alte alimente care conțin amidon. Dacă se întâmplă să intre în contact cu pielea sau cu ochii, spălați bine cu apă caldă.

(sursa)

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin