Ceapă umplută cu usturoi și două salate de acum un secol

În 1926, apărea volumul Carte de bucate veselă semnat de Henriette Krupenski–Sturdza, verișoară primară cu mult mai cunoscuta actriță Lucia Sturdza Bulandra. Cartea, după ne previne din titlu, conține multe rețete, dar unele sunt scrise pe un ton jucăuș sau completate cu diferite nuanțări umoristice.

Spre exemplu găsim acest preparat sub titlul Rețetă Imposibilă!!!: “Frigi un mistreț întreg, în care ai pus o căprioară, care ar conține un epure, umplut cu o prepeliță, în care a intrat o vrabie, care a înghițit o măslină”

“Henriette Krupenski Sturdza - după cum semnează public - s-a născut la 5 aprilie 1863, fiind fiica lui Ernest Sturdza şi a primei sale soţii Eliza Rosetti, din ramura Rosetteştilor de la Filipeni. Ernest Sturdza a fost unul dintre avocaţii renumiţi de la Bacău, în ultima parte a secolului XIX. Era fiul lui Vasile Sturdza (1810-1870), personaj proeminent al numeroasei familii boiereşti a Sturdzeştilor, membru al Căimăcămiei de trei a Moldovei, întâiul prim-ministru al Moldovei după alegerea lui Cuza ca domnitor şi cel dintâi prim-preşedinte al înaltei Curţi de Casaţie” (Mihai Sorin Rădulescu, România Literară 2006)

Chiar dacă volumul este “vesel” rețetele sunt serioase. Am ales două salate mai puțin frecventate în prezent și un preparat care, deși e franțuzesc, pare a fi pe placul nostru – mari iubitori și de ceapă și de usturoi.

“O salată minunată și puțin cunoscută: varză albă tăiată mărunt, frecată cu sare, amestecată cu hrean ras, ceapă, sare piper, unt de lemn bun, oțet sau lămâie. Se poate păstra câteva zile. Se face și din varză murată”

“Ridichi mari, albe, rase, cu ceapă tocată, lămâie și unt de lemn”

Ceapă cu usturoi!

Un fel de bucate din sudul Franței, puțin banală! Nemaipomenită la noi, dar ce bună trebuie să fie?!

Ia cepe frumoase, de preferință albe și un pumn de fire de usturoi mari, le dai în clocot în apă cu sare până se înălbesc, adică se moaie puțin. Pe urmă scobești cu o linguriță (sunt anume) cepele și ce ai scos din ele (miezurile) le pisezi în piuliță de marmoră (dacă ai), dacă lipsește cred că s’ar puteà pisa și în una de aramă sau de lemn, cu usturoiul, sare, piper multișor și o lingură plină de untdelemn bun, până se face ca o pastă netedă și consistentă cu care umpli cepele; se așează într’o tavă unsă cu unt și se dau la cuptor. Servești ferbinți, când s’au rumenit frumos cepele. Original și probabil excelent!”

Cosmin Dragomir
foto: dreamstime

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin