Cum să-ți oferi un prânz mai sănătos în cinci sfaturi simple


1. Prepară-ți singur prânzul

E mai ieftin și știi ce e în el. Gillian Killiner, un dietetician și purtător de cuvânt pentru British Dietetic Association, spune că resturile de mâncare de ieri, împreună cu niște legume sau o salată, pot fi o bună opțiune. Mâncarea cumpărată din magazin ar trebui să fie “ultima soluție pe care o ai”, spune ea. „Pot conține ingrediente proinflamatorii, în special uleiurile vegetale ieftine și chestii de umplutură, care nu îți asigură energie de lungă durată și te lasă apoi flămând și nemulțumit. ”

2. Nu mânca la birou

Dacă e posibil, savurează-ți mâncarea într-un loc liniștit, poate afară. Dacă mănânci la birou există posibilitatea să te concentrezi mai mult pe muncă decât pe mâncarea ta, lucru ce poate duce la creșterea în greutate. “Receptorii, de la intestine până la creier, nu vor lucra optim, lăsându-te astfel nesatisfăcut și dorind să consumi mai mult, nerealizând că ai consumat deja suficient,” spune Killiner. Stând cocoșat și mâncând inconștient, fără a mesteca cum trebuie, poate să cauzeze sau să exacerbeze problemele gastrointestinale.

3. Maximizează-ți antrenamentul

O oră (dacă ai noroc) nu pare a fi suficientă pentru a merge, a te antrena, a face duș, a mânca și a te întoarce la birou, însă este posibil să faci exerciții în pauza ta de prânz. Un antrenament de mare intensitate (HIIT – high-intensity interval training) e cea mai rapidă modalitate de a slăbi în cel mai scurt timp posibil. Reprezintă perioade scurte de timp cu exerciții intense așa că poți face cu ușurință un antrenament HIIT în 20 de minute.” Nu ai nevoie de sală, poți transforma o alergare într-un antrenament HIIT alternând sprinturi de 30 de secunde cu 30 de secunde de mers sau jogging. Poți face la fel cu bicicleta sau, dacă ți-e la îndemână, înotând într-o piscină. E suficient să îți amintești să alternezi între exercițile intense și cele mai ușoare, și să mănânci după, nu înainte!

4. Bea apă cu cap

Cel mai bine este să bei apă în cantități mici și dese, spune Killiner.  “Prea multe lichide în timpul mesei poate cauza la unele persoane un reflux de acid, care poate duce apoi la durere și balonare.” Pentru o masă e de ajuns aproximativ 250 ml de apă, însă Killiner sugerează să bem 500 ml de apă, cu o jumătate de oră înainte de prânz. “Poate reduce foamea, acordându-ți mai mult control în selectarea unor opțiuni mai sănătoase de mâncare atunci când vine prânzul.”

5. Evită căderea de formă de după prânz

Acel moment în care ai vrea să tragi un pui de somn – sau să mănânci ciocolată -  la scurt timp după prânz poate fi evitat cu alegeri alimentare mai bune. Momentul poate fi agravat cu mâncăruri încărcate cu carbohidrați, precum multă pâine, paste sau cartofi. Specialiștii recomandă să mâncăm alimente mai bogate în nutrienți, precum pește alb sau gras ori fructe de mare, orez brun, prăjituri cu ovăz, quinoa și o varietate de legume și salate, presărate cu niște semințe sau nuci.

Foto: Pixabay

Adaptare după The Guardian

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin