De ce salata este terenul de joacă al bunelor gusturi?

Bucătăria și farfuria - aceste două tărâmuri unde creativitatea, gustul și plăcerea se-ntâlnesc și fac „casă bună împreună” - sunt indicatorii unei vieți trăite cu poftă și plăcere. Nu mai e niciun secret pentru nimeni că mâncarea, pe lângă alte satisfacții pe care viața ni le pune în brațe, la propriu, poate fi mai mult decât o nevoie; poate fi o bucurie garantată și o modalitate prin care ne putem schimba în bine chiar și cele mai posomorâte zile.

Virginia Woolf spunea că „Oamenii nu pot trăi bine, nu pot iubi bine, nu pot dormi bine, dacă nu au mâncat bine înainte”. Traducem aici binele prin diversitate de gusturi și arome, dar și prin diversitate de ingrediente și preparate – viața e prea scurtă și alimentele felurite și gustoase ca să mâncăm aceleași lucruri plate în fiecare zi.

Bucătăria e un loc în care sunt permise multe lucruri, dar nu banalitatea: printre atâtea culori, gusturi, mirosuri îmbietoare și texturi care mai de care nu ai cum să te plictisești. Toate, dar toate elementele dintr-o bucătărie invită la joacă culinară și pun imaginația la-ncercare - în fond, la fel cum mâncatul e o desfătare, așa ar trebui să fie și procesul de preparare a mâncării.

O să spuneți: „bine, bine, dar eu nu știu să gătesc preparate sofisticate și am două mâini stângi când intru în bucătărie” (să nu fie cu supărare la stângaci, știți și voi că așa se zice...) – nicio problemă, deși mâncarea e știință și artă deopotrivă are avantajul creativității – ceea ce înseamnă că până și cei mai nepricepuți dintre noi pot să creeze opere de artă odată intrați în universul culinar, nu trebuie decât să-ți dai frâu liber imaginației și poftelor – bucuria stă în gust și în culoare, ecuația plăcerii în mâncare e simplă:  nu mâncăm doar cu gura, ci și cu privirea și cu mirosul.

Nu vă lăsăm la greu, după ce v-am tot vorbit de arta gustului, plăcere și mâncare, și mergem mai departe de atât cu sugestii prețioase (ne place nouă să credem) care să vă ajute să faceți din fiecare farfurie o bucurie.

Că vă vine sau nu să credeți, salata este, mai mult ca oricare alt preparat culinar, terenul de joacă al bunelor gusturi (cârcotașii cu discursul despre frunze și verdeață pot să-și vadă liniștiți de treabă) pentru că salata, spre deosebire de zămuri, tocane, conserve și alte alimente, îmbrățișează celelalte ingrediente adăugate peste ea cu prietenie – altfel spus, bolul de salată este un loc fascinant în care orice merge cu aproape orice și totul este bun (ce bine ar fi dacă și lumea ar funcționa la fel, nu...?).

Nu știm ce se întâmplă în bolul de salată dar pare că, odată puse laolată, ingredientele devin cele mai bune prietene – se combină arome, gusturi, texturi și mirosuri capabile să-nebunească și cei mai pretențioși muguri gustativi (da, avem muguri pe limbă!).

Poate părea greu de crezut, însă salatele chiar sunt o experiență gurmandă desăvârșită și în același timp prezintă un preparat de care n-ai cum să te plictisești. Nu vă limitați la rețetele clasice, fiți curajoși – testați noi ingrediente și profitați la maximum de diveristatea de gusturi și arome.

Iată câteva sfaturi pe care le puteți lua în seamă pentru prepararea unor salate unicat, în fiecare zi, chiar la voi în bucătării:

Spune-mi ce verdețuri mănânci, ca să-ți spun cine ești! 

Contrar credințelor populare, salata nu înseamnă doar salată verde și rucola. Experimentați diverse tipuri de verdețuri: spănăcel, baby batavia, fetică, andive, iceberg, kale și fenicul, dar și ierburi aromatice precum busuioc, coriandru, tarhon, mărar, pătrunjel sau mentă.

A zis cineva ceva S.O.S? 

Diversitatea în bucătărie se află în strânsă legătură cu anotimpul la care ne rapoartăm. Din fericire, însă, există suficiente resurse pentru a fi creativi în bucătărie în orice anotimp. Dacă oferta e însă restrânsă nu vă îngrijorați: chiar și o simplă salată de cartofi poate să devină o nebunie irezistibilă, cu sosul potrivit. Luați în considerare arome puternice: ceapă caramelizată, muștar,  murături, chimen sau tarhon.

Mângâiați legumele 

Când vă recomandăm să mângâiați legumele, nu ne referim la sensul propriu al verbului a mângâia, ci vă sugerăm să le perpeliți foarte puțin pe grătar și să le mângâiați cu oțet balsamic, sos de soia sau zeamă de lămâie. Componentele gătite sau în saramură nu numai că vă fac salata mai dinamică (legume catifelate prăjite, murături picante), dar și mai consistentă.

Contraste

Fiecare ingredient suplimentar din salată ar trebui să aducă un contrast de aromă sau textură: dacă salata este crocantă, adăugați ceva moale, dacă este dulce, adăugați ceva sărat sau amar și nu uitați de condimente!

Și dressingul poate să fie crocant! 

Nucile prăjite sunt nuci crude care au ajuns departe în viață: untoase, aromate și bogate, vor schimba imediat textura dar și gustul salatei. Pentru a ajuta nucile să ajungă departe în viață trebuie să le prăjiți aproximativ cinci minute până devin parfumate și mai închise la culoare. Sfat: atunci când prăjiți nucile puteți să aruncați și câteva felii de bacon lângă aceste, ne mulțumiți mai târziu.

De nelipsit din bucătărie: feliator de legume 

Contrar părerilor populare, feliatoarele de legume nu sunt acele instrumente d ecare ai nevoie doar ca să convingi copiii să mânânce legumele din farfurie. După cum v-am mai spus. mâncăm și cu privirea, de aceea e important ca ce ne punem în farfurie să arate și plăcut vizual. Guliile, castraveți, dovleceii, morcovii și sfecla par mult mai atractive când sunt feliate – așa fac influencerii de pe Instagram bolurile alea apetisante, dacă vă-ntrebați.

Îmbrăcați bolul, nu ingredientele! 

Avem tendința nu de puține ori să înecăm două-trei ingrediente cu sosuri grele și vinegrete, nimic mai greșit. Pentru a îmbrăca o salată fără a îngreuna unele ingrediente mai mult decât altele, umpleți mai întâi castronul cu verdeață, apoi stropiți cu sos, astfel încât acesta să alunece pe amestecul deja format, dressingul, sarea și condimentele trebuie să fie delicate cu restul ingredientelor și să le potențeze aromele, nu să le acapareze.

Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile care pot transforma orice salată într-un preparat desăvârșit, lăsați imaginația să zburde și gustul să viseze și nu uitați că nimic din bucătărie nu e mai permisiv ca un bol de salată!


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin