Uleiul de măsline și de ce să-l folosești și tu (mai des) în salată

Încă din cele mai vechi timpuri, uleiul de măsline a fost o componentă distinctivă a unei diete alimentare sănătoase și echilibrate. Nu o spunem noi, ci tradiția multimilenară: primind de la Homer titulatura de „aur lichid”, uleiul de măsline este cel care, spre deosebire de alte uleiuri vegetale, este extras dintr-un fruct și nu dintr-o sămânță. 

Există dovezi arheologice care arată că măslinul a început să fie cultivat  în urmă cu circa 7.000 de ani. Răspândirea lui  a avut pentru prima oară loc în zona mediteraneeană – mai precis în Egipt, Palestina, Creta, Rhodos, Attica și Italia.

În timpul epocii Imperiului Roman, utilizarea uleiului de măsline în gospodării a început să se extindă în întreg bazinul mediteraneean, ajungând în Hispania – Spania de astăzi, țară care este recunoscută în prezent drept cel mai mare producător de uleiuri de măsline la nivel mondial. 

Măslinul era venerat de către egipteni, care îl asemănau cu un „arbore sacru”, protejat de zeul suprem al Soarelui, Ra. Mai mult, în mitologia greacă, măslinul a fost cel care i-a servit drept ajutor Atenei în fața lui Poseidon: zeița înțelepciunii a oferit locuitorilor măslinul, simbol al păcii și al belșugului. Încă un fapt interesant: din ramurile de măslin grecii confecționau coroane care erau apoi dăruite sportivilor în timpul Jocurilor Olimpice.

Hipocrate, cel mai vestit medic al Greciei Antice, a descoperit peste 60 de utilizări ale uleiului de măsline în medicină: tratarea afecțiunilor de piele, rănilor și arsurilor, a infecților ale urechilor șamd.

Dacă ar fi să facem o clasificare a principalelor categorii de ulei de măsline, am identifica:

- uleiul de măsline extravirgin;
- uleiul de măsline virgin;
- uleiul de măsline simplu;
- ulei din turte de măsline.

Această clasificare corespunde celor patru categorii comerciale de ulei de măsline recunoscute în legislația Uniunii Europene (Regulamentul CE 1019/2002).

Am spus despre Spania că este țara recunoscută drept cel mai mare producător de ulei de măsline. S-ar putea să te surprindă asta, este? Ei bine, Spania produce 45% din uleiul de măsline care se consumă în lume -  o cantitate impresionantă, am putea zice. Pe locul al doilea urmează Italia, care produce numai 25% din uleiul de măsline consumat la nivel mondial. Însă, spre deosebire de Spania, Italia este faimoasă pentru iscusința de a produce cel mai bun ulei de măsline din lume. Se estimează că Italia are în gastronomie peste 500 de soiuri diferite de ulei de măsline. Lista țărilor care produc cantități mari de ulei de măsline ar mai putea fi completată de Grecia, Turcia, Tunisia, Portugalia și Siria.

Îmbracă-ți salata în ulei de măsline pentru a obține cel mai bun gust și cei mai mulți nutrienți

Exact ce am spus mai sus. Dacă nu știai, îți spunem noi: o dietă ce combină grăsimile monosaturate (uleiul de măsline) cu legume bogate în nutrienți (salata), te poate proteja de afecțiuni medicale și-ți poate chiar prelungi viața. O asemenea dietă alimentară este cea mediteraneeană, acum protejată prin UNESCO, bogată în grăsimi nesaturate precum nucile, spanacul, morcovul și - bineînțeles - uleiul de măsline.

Acidul oleic, principalul acid gras din ulei măsline, are rol în menținerea sănătății inimii. Acesta reglează nivelul colesterolului și poate reduce tensiunea arterială.  Mai mult decât atât, uleiul de măsline te ține departe de osteoporoză, afecțiune a oaselor ce se caracterizează prin scăderea densității și calității osoase. Procentajele osteoporozei sunt mai scăzute în țările mediteraneene decât în restul Europei, ceea ce duce la concluzia faptului că măslinele ar putea veni de hac acestei afecțiuni.

Un  studiu a arătat cum 30 de grame de ulei de măsline extravirgin, administrat zilnic, pot elimina infecția cu Helicobacter pylori la 10-40% dintre oameni în doar două săptămâni.

100 ml de ulei de măsline conțin:
- acizi grași mono-nesaturați: 73 g;
- acizi grași poli-nesaturați: 10,5 g;
- acizi grași saturați: 13,8 g;
- acizi grași Omega 3: 1.5 g;
- acizi grași Omega 6: 0,2-21 g;
- vitamina E – 14,3 mg – 93% din doza zilnică recomandată;
- vitamina K – 60,2 µg – 59% din doza zilnică recomandată;
- vitamina B8 – 0,3 mg;
- betaină – 0,1 mg;
- calciu – 1 mg;
- fier – 0,6 mg;
- potasiu – 1 mg;
- sodiu – 2 mg;

Mai mult, un alt studiu, realizat la Universitatea Purdue din India, arată că mononesaturatele - grăsimile, cum este uleiul de măsline -  asigură cea mai eficientă absorbție a carotenoidelor, niște pigmenți cu rol antioxidant prezenți în legume și fructe. La studiu au luat parte 29 de participanți, iar fiecare s-a bucurat de deliciul a 3 tipuri de salată: saturate, monosaturate și polinesaturate.  Participanților li s-au luat mai apoi analize de sânge pentru a identifica absorbția unor carotenoizii precum luteina, licopenul, beta-carotenul și zeaxantina. În timp ce grăsimile saturate și cele polisaturate au absorbit mai greu carotenoizii, dressing-ul pentru salată care conținea grăsimi mononesaturate (principalul tip de acizi grași conținuți în uleiul de măsline) a reușit să absoarbă carotenoizii instant. Cu alte cuvinte, a fost nevoie de o cantitate mică de grăsime (o lingură de ulei de măsline) pentru a obține o absorbție imediată a carotenoidelor, în timp ce grăsimile saturate și cele polinesaturate necesitau cantități mai mari de grăsime pentru a obține același beneficiu.

La Eisberg vei găsi o varietate de rețete de salate cu acest veritabil „aur lichid” - ține de tine să le descoperi și să le încerci! 

foto: shutterstock














Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin