Salvează viitorul civilizației cu mai puțină carne

BBC anunță că fost elaborată o dietă care promite să salveze vieți, să hrănească 10 miliarde de oameni și să nu provoace daune catastrofale planetei.

Oamenii de știință au încercat să-și dea seama cum vom putea hrăni miliarde de oameni în deceniile viitoare.

Răspunsul lor - "dieta de sănătate planetară" - nu elimină complet carnea și produsele lactate - însă prima recomandare e ca cea mai mare parte din necesarul de proteine să fie obținută din nuci și leguminoase (cum ar fi fasolea și lintea) și nu din carne, cum e în prezent.

Dieta lor presupune o schimbare uriașă în privința lucrurilor pe care le adunăm pe farfuriile noastre dar și pentru că va trebui să ne îndreptăm către alimente pe care de obicei nu le mâncăm.

Ce schimbări veți avea de făcut?

Dacă mâncați carne în fiecare zi, atunci aceasta este prima schimbare. Dacă este vorba de carne roșie, aveți voie un burger pe săptămână sau o friptură mare pe lună și cam asta e tot.

Puteți servi în continuare câteva porții de pește sau pui pe săptămână, însă din legume trebuie să provină restul proteinelor. În schimb, cercetătorii recomandă consumul zilnic de nuci și legume.

Există, de asemenea, un interes major față de toate fructele și legumele, care ar trebui să reprezinte jumătate din fiecare fel de mâncare pe care o consumăm.

Cu toate acestea, există o selecție a legumelor "bogate în amidon", cum ar fi cartofii sau maniocul care este mâncat pe scară largă în Africa.

În ce constă, așadar, dieta - în detaliu?

Dacă le-ați servi pe toate o dată, aceste lucruri ar fi permise în fiecare zi:

 • Nuci - 50g pe zi
 • Fasole, năut, linte și alte legume - 75g pe zi
 • Pește - 28g pe zi
 • Ouă - 13g pe zi (adică unul și un pic pe săptămână)
 • Carne - 14g pe zi de carne roșie și 29g pe zi de pui
 • Carbohidrați - cereale integrale precum pâinea și orezul 232g pe zi
 • Amidon (cartofi, porumb) - 50g pe zi
 • Lapte - 250g - echivalentul unui pahar
 • Legume - (300g) și fructe (200g)

Dieta are loc și pentru 31 g de zahăr și aproximativ 50 g de ulei, cum ar fi uleiul de măsline.

Va avea un gust groaznic?

Profesorul Walter Willet, unul dintre cercetătorii de la Harvard, a spus că nu și că, după o copilărie petrecută într-o fermă unde mânca trei porții de carne roșie pe zi, el este acum aproape în conformitate cu dieta de sănătate planetară.

"Există o mare varietate acolo", a spus el. "Puteți să luați acele alimente și să le puneți împreună în mii de moduri diferite. Nu vorbim de o dietă privativă aici, este o alimentație sănătoasă, care este flexibilă și plăcută".

Este real sau doar o fantezie?

Acest plan necesită modificări ale dietelor în aproape fiecare colț al lumii. Europa și America de Nord trebuie să reducă masiv consumul de carne roșie, Asia de Est trebuie să reducă consumul de pește, iar  Africa consumul de legume bogate în amidon.

"Omenirea nu a încercat niciodată să schimbe sistemul alimentar la această scară și această viteză", a spus Line Gordon, directorul Stockholm Resilience Centre, de la Universitatea din Stockholm.

"Fie că este o fantezie sau nu, o fantezie nu trebuie neapărat să fie rea ... e timpul să visăm la o lume mai bună", spune ea.

Una dintre numeroasele opțiuni despre care cercetătorii spun că ar putea fi necesare pentru a ne convinge să schimbăm dietele ar fi taxele pe carnea rosie.

Cui i-a venit ideea asta?

Un grup de 37 de oameni de știință din întreaga lume a fost reunit în cadrul comisiei EAT-Lancet.

Este un amestec de experți în agricultură, schimbări climatice și nutriție. Au durat doi ani pentru a veni cu aceste concluzii care au fost publicate în Lancet.

De ce avem nevoie de o dieta pentru 10 miliarde de oameni?

Populația mondială a ajuns la 7 miliarde în 2011 și acum este în jur de 7,7 miliarde. Această cifră este estimată să atingă 10 miliarde în jurul anului 2050 și va continua să crească.

Va salva vieți?

Cercetatorii spun ca dieta va preveni moartea a aproximativ 11 milioane de persoane în fiecare an.

Acest număr se datorează în mare măsură reducerii bolilor legate de dietele nesănătoase, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și unele forme de cancer. Aceștia sunt acum cei mai mari ucigași din țările dezvoltate.

Utilizarea terenurilor pentru creșterea alimentelor și silvicultură reprezintă aproximativ un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Este cam la fel ca de la electricitate și încălzire, și în mod substanțial mai mult decât de la toate trenurile, avioanele și automobilele de pe planetă.

Dacă vă uitați mai atent la impactul sectorului alimentar asupra mediului, puteți vedea că produsele lactate și carnea sunt principalii factori. La nivel mondial, animalele reprezintă între 14,5 și 18% din emisiile de gaze cu efect de seră induse de om.

În ceea ce privește alte gaze de încălzire, agricultura este unul dintre cei mai importanți contribuabili la emisiile de metan și de oxid de azot.

Agricultura este, de asemenea, o sursă importantă de poluare a aerului cu amoniac din ferme, o cauză majoră a particulelor fine, despre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că reprezintă o amenințare la adresa sănătății la nivel mondial.

În mod similar, când vine vorba de apă, agricultura și producția de alimente sunt una dintre cele mai mari amenințări, consumând 70% din sursele globale de apă proaspătă pentru irigare.

Așadar, această dietă va salva planeta...?

Scopul cercetătorilor a fost acela de a hrăni mai mulți oameni și în același timp să:

 • minimizeze emisiile de gaze cu efect de seră
 • prevină dispariția oricărei specii
 • prevină extinderea terenurilor agricole;
 • conserve apa

Cu toate acestea, doar schimbarea dietelor nu este nici pe departe suficientă.

Pentru a face ca numărul să crească, este necesar, de asemenea, reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare și creșterea cantității de alimente produse pe terenurile agricole actuale.

De ce nu este interzisă carnea?

"Dacă am vrea doar să minimizăm gazele cu efect de seră am spune ca toată lumea să devină vegană", a spus Prof Willet. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă o dietă vegană a fost cea mai sănătoasă opțiune, a spus acesta.

 Comisia EAT-Lancet va trimite constatările sale guvernelor din întreaga lume și organismelor precum OMS pentru a vedea dacă se poate începe schimbarea modului în care mâncăm.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin