Emil Brumaru despre salate și cărți

Unul dintre cei mai importanți poeți contemporani, recent dispărut dintre noi, Emil Brumaru avea un obicei curios, dar pe care noi îl recomandăm cu încredere. În sacoșă, lângă salatale noastre care au avantajul de fi ambalate corespunzător, să puneți și câte o carte, două chiar dacă lectura merge și pe stomacul gol, să șțiți de la noi că merge mai bine cu stomacul pus la cale. Noi suntem curioși să aflăm ce tiluri credeți că se potrivesc, în funcție de mixurile noastre...

Să vedem, însă, de unde până unde ideea asta. Am găsit în corespondența poetului ieșean acest pasaj care ne-a pus pe gânduri: “Abrutizat de meciurile pe care le-am vazut ieri la televizor, azi am iesit în oraș și mi-am umplut sacoșa cu: ceapă, salată verde, pătrunjel, Misterele Londrei, Tirante el Blanco. Îmi place să port vegetalele împreună cu cărțile. Ieri mi-am cumparat Un roman epistolar (I. Negoitescu – Radu Stanca) și am îndesat peste dînsul, în plasă, flori de soc (pentru făcut suc!)”, din corespondența cu Radu Petrescu.

Îmi place să cred că toată lumea l-a citit pe Emil Brumaru, pentru că merită cu prisosință. Eu sunt fan declarat al poemelor “de bucătărie” în care legumele, verdețurile, mirodeniile, oalele sunt personaje principale. Spre exemplificare vă las aici un poem din volumul său de debut, Versuri (Editura Albatros, Bucureşti, 1970):

Elegie

O, vechi și dragi bucătării de vară,

Simt iar în gură gust suav de-amiază

Și în tristețea care mă-nconjoară

Din nou copilăria mea visează:

Ienibahar, piper prăjit pe plită,

Pești groși ce-au adormit în sos cu lapte,

Curcani păstrați în zeama lor o noapte

Spre o delicatețe infinită,

Ciuperci cît canapeaua, în dantele,

Icre cu bob bălos ce ochiu-și cască,

Aluaturi tapisate, crescînd grele

Într-o dobitocie îngerească,

Moi miezuri de ficați în butoiașe

De ou de melc, înlăcrămate dulce,

Mujdeiuri ireale, șunci gingașe

Cînd sufletu-n muștar vrea să se culce,

Și-n ceainice vădindu-și eminența

Prin fast de irizări și toarte fine

Ceaiuri scăzute pînă la esența

 Trandafirie-a lucrului în sine!


Cosmin Dragomir

foto: pixabay.com

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin