Un fel de Nostradamus, dar pe mâncare

De la Revelionul de la începutul mileniului am supraviețuit celor cel puțin o sută de Apocalipse prevestite de Nostradamuși, calendare mayașe, Babe Vanga & co.

Diminețile ni le petrecem așteptând cu sufletul la gură să vedem dacă Neti o nimerește astăzi, ghicitoarele la telefon cu taxă de 3,6 euro pe minut fac încă dever, iar credința noastră în destin e mult mai puternică decât liberul-arbitru.

Astea, mai toate, sunt profeții sau forme de înșelăciune, de predicții false cu lipici la oameni. Au existat însă semeni cărora le spunem vizionari. Multe dintre romanele SF din urmă cu destule decenii anunțau descoperiri pe care astăzi le considerăm banale. Mulți savanți futuriși au preconizat avansul tehnologiei și au avut dreptate.

În 1900, un inginer de căi ferate, curator al Muzeului de Tehnologie Mecanică din SUA, pe numele său John Elfreth Watkins Jr. a scris un articol pentru The Ladies Home Journal intitulat xhiar așa: „Ce se poate întâmpla în următoarea sută de ani”.

Cum noi, aici, ne ocupăm doar de gastronomie, o să le aleg din predicțiile sale pe acelea culinare:

„Mesele gătite gata vor fi cumpărate de la unități similare cu brutăriile noastre de astăzi. Acei antreprenori vor achiziționa materiale în cantități extraordinare en-gros și vor vinde alimentele gătite la un preț mult mai mic decât costul gătitului individual. Mâncarea va fi servită fierbinte sau rece la case private din tuburi pneumatice sau autovehicule" (Livratorii like this!)

„Iarna va fi transformată în vară și noaptea în zi de către fermier. Pe vreme rece, el va plasa fire electrice termice sub solul grădinii sale și astfel va încălzi plantele sale în creștere. El va crește și grădini mari sub sticlă. Noaptea, legumele sale vor fi scăldate într-o lumină electrică puternică, servind, ca lumina soarelui, pentru a grăbi creșterea lor”.

„Plantele vor fi îmbunătățite împotriva microbilor la fel de ușor precum este omul pregătit în zilele noastre împotriva variolei”.

„Frigidere care vor se vor depla rapid pe uscat și pe mare vor aduce fructe delicioase din tropice și din zona temperată sudică în câteva zile. Agricultorii din America de Sud, Africa de Sud, Australia și Insulele Mării de Sud, ale căror anotimpuri sunt direct opuse față de ale noastre, ne vor furniza astfel iarna alimente proaspete de vară, care nu pot fi cultivate aici”.

A văzut destul de bine din mai multe puncte de vedere, nu-i așa...?

Cosmin Dragomir

foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin