Ortorexia - sau când mâncatul “curat” devine periculos

“Mâncatul curat” a devenit foarte popular în ultimii ani, în special în rândul tinerilor, care urmează niște tendințe din social media, promovate în special de celebrități care, la rândul lor, susțin aceste tipuri de diete ”curate”, în special vegane.

Dar ce înseamnă, de fapt, “mâncatul curat”? Alimente care nu conțin aditivi și conservanți, nu au zahăr, lapte, gluten, sunt neprocesate și nu sunt produse de origine animală – iar lista ar putea continua.

Uneori, pentru adepții care aspiră să arate și să trăiască precum idolii lor, alimentația și stilul de viață al acestora pot escalada rapid în comportamente extreme în jurul alegerii alimentelor, a timpului petrecut și a sumelor de bani alocate pentru ele. Adică devin obsedați să consume doar alimente sănătoase, “curate”. Acest lucru este cunoscut sub numele de ortorexie.

Dar ce este ortorexia?

O persoană ortorexică simte panică și disperare dacă nu poate mânca în felul său special și nu poate să-și urmărească regulile și tabieturile. Dacă acest comportament extrem durează mai mult de câteva săptămâni, poate duce la numeroase complicații de sănătate.

Comportamentul debutează cu dorința de a deveni mai sănătos. Uneori, există și un stimulent, cum ar fi, de exemplu, pierderea în greutate, dar accentul principal rămâne alimentația “curată”.

Ortorexia nu face parte din categoria tulburărilor de alimentație, ca anorexia, însă cele două au puncte comune. Gândirea obsesivă și mâncatul restrictiv pot oferi un sentiment de control și / sau o strategie de a evita complexitatea propriei lor vieți.

Cum să mănânci

Mâncatul trebuie să fie un proces intuitiv. Adesea, mulți oameni “dezlănțuie” adevărata foame și în loc să mănânce cât să potolească foamea sau o poftă, ei preferă mai degrabă “să se umfle” incomod. Mâncăm după ceas, din cauza normelor sociale sau din plictiseală, și nu urmând etapele fiziologice naturale.

Mâncarea ar trebui să fie nu doar o nevoie, ci și o plăcere. Dacă ne bucurăm de ceea ce mâncăm, digerăm mai ușor, și, prin urmare, alimentația devine mai hrănitoare.

Dacă oamenii sunt îngrijorați și prea preocupați ca fiecare masă să îndeplinească criteriile lor stricte, hormonii de stres generați vor inhiba digestia bună și, pe termen lung, acest fapt ar putea  să ducă la complicații gastrice, cum ar fi refluxul, balonarea și alte nereguli intestinale.

Greutatea corporală și ortorexia

Spre deosebire de anorexie, în care indivizii sunt adesea la o greutate corporală scăzută și doresc să evite consumul de alimente, ortorexicii nu sunt neapărat mai slabi pentru că sunt dispuși să mănânce mese regulate, dar adesea restricționează foarte mult cantitățile anumitor tipuri de alimente, cum ar fi carbohidrații sau grăsimile. Ortorexicii pot avea o greutate corporală scăzută, dar nu suficient de scăzută pentru a fi considerată periculoasă.

Bucurați-vă de viață

Ideea e să apreciem și să ne bucuram de alimente proaspete, cât mai variate, să mâncăm doar atunci când ne este foame și să ne oprim din a mânca atunci când avem o stare confortabilă. Un pahar de vin, o bucațică de ciocolată, orice ne face plăcere, sunt mai mult decât binevenite.

Caută ajutor

De obicei intervenția unui membru al familiei sau a unui prieten apropiat determină  un ortorexic să caute ajutor. Tratamentul eficient necesită atât consiliere psihologică cât și nutrițională.

 

Sursa


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin