Salata e baza. Baza salatelor!

Deși sună a joc de cuvinte, titlul e, de fapt, pe cât de simplu, e atât de explicit. Din toate punctele de vedere, în construcția unei porții de salată, frunzele verzi, prietenele Madamei de Frisée, sunt baza!

Fizic, pentru că în asamblarea unei salate întâi pui în bol – sau pe farfurie – un pat de frunze de salată verde, peste care se așază celelalte ingrediente, amestecarea lor ținând de opțiunea noastră personală.
Nutritiv, pentru că au aportul esențial de vitamine și fibre. În regulile unei salate, frunzele reprezintă 50% din compoziție.

Ce ar trebui să mai conțină o porție completă de salată?

Imediat peste patul de frunze verzi se pun legumele și/sau fructele: roșiile, ardeii, castraveții – sau mazărea, conopida, morcovul ras, ceapa, fructele confiate, merele, cartofii… depinde de rețetă și de gust. Ideea e că 25% din compoziția unei porții de salată trebuie, ideal, să fie leguminoase. Legumele au minerale, fibre și vitamine, sunt colorate și, nu mai puțin important, majoritatea sunt foarte gustoase! Legumele își opăstrează intactă valoarea nutritivă doar în stare crudă, dar, evident, sunt legume care prin coacere, fierbere în abur ori prăjire devin (și)mai gustoase.
Așadar, trei sferturi din compoziția unei salate e formată din frunze de salate și legume.

Ritualul continuă cu stratul de proteine. Aici, desigur, vorbim despre diversele tipuri de carne ce pot intra într-o salată (pește, pasăre, diverse afumături de vită sau porc), despre nenumăratele brânzeturi, ouă – dar și despre alimentele vegetale bogate în proteine, precum diverse tipuri de semințe (dovleac, floarea-soarelui, cânepă), linte, năut, nuci, fasole boabe etc.
Proteinele din salată ar trebui să reprezinte cam 20% din compoziție.

Al patrulea strat din compoziția salatei ideale este topingul – practic, ingredientele care se pun în cantități foarte mici, dar suficient cât să influențeze gustul general al salatei – vorbim aici de semințe de rodie, parmezan, măsline, stafide, numeroasele verdețuri aromate (pătrunjel, busuioc, oregano proaspăt).

Evident, salata nu e completă fără dressing – lubrifiantul care dă savoare și ajută salata să alunece mai ușor pe gât – și condimente. Prin condimente ne referim mai ales la nelipsitele sare și piper – dar, desigur, și la ce ne satisface nouă mai bine papilele gustative – boia, chili, ghimbir, turmeric etc.

Pentru o salată completă, țineți cont de straturi și proporții. Și veți cuceri lumea!

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin